ANP15 dec '11 16:52

Europese beurzen zakken terug

AMSTERDAM (ANP) - De Europese beurzen zakten in de laatste twee handelsuren wat terug. In de uren daarvoor liepen de winsten juist nog op dankzij beter dan verwachte macrocijfers uit de Verenigde Staten.

De AEX-index in Amsterdam noteerde een uur voor het slot 0,6 procent hoger op 293,77 punten. De MidKap-index klom 1,2 procent tot 437,03 punten. De beurzen in Parijs, Frankfurt en Londen stegen tussen 0,3 en 0,6 procent.

Ook in New York namen beleggers gas terug. Een uur na de opening stonden de beurzen daar tot 0,5 procent hoger. Een sterker dan verwachte daling van het aantal wekelijkse Amerikaanse uitkeringsaanvragen tot het laagste niveau in 3,5 jaar hield het sentiment positief.

Industrie VS

Ook gaf de groei van de bedrijvigheid in de industrie in de staat New York steun aan de handel. De bedrijvigheid bereikte het hoogste niveau sinds mei. De industriële productie in de Verenigde Staten nam daarentegen in november voor het eerst in 7 maanden af.

In Europa liet de activiteit in de dienstensector en de industrie in de eurozone in december opnieuw een krimp zien. Volgens economen geeft dit aan dat een recessie in de eurozone in het vierde kwartaal onvermijdelijk is.

Air France-KLM

Air France-KLM klom in de AEX 1,4 procent. Volgens de Franse krant La Tribune wil de luchtvaartcombinatie 2000 banen schrappen in 2012. De banenreductie is onderdeel van een besparingsprogramma met een waarde van 800 miljoen euro over 3 jaar.

Postbedrijf PostNL was de sterkste stijger onder de hoofdfondsen met een plus van 7 procent. Als het aan staatssecretaris Henk Bleker (Economische Zaken) ligt, hoeft er voortaan geen post meer bezorgd te worden op maandagen.

AMT

Op de lokale markt zakte het aandeel Amsterdam Molecular Therapeutics (AMT) bijna 25 procent. Het biotechnologiebedrijf liet weten een negatief eigen vermogen te hebben.

In de MidKap steeg automatiseerder Logica 2 procent. Woensdag verloor het aandeel ruim 17 procent nadat het bedrijf zijn verwachtingen verlaagde.

2350 banen

In Parijs daalde Crédit Agricole 4,5 procent. De Franse bank bevestigde 2350 banen te schrappen. Crédit Agricole meldde verder dat het voor dit jaar geen dividend uitkeert en zijn financiële doelstellingen los te laten. Daarnaast werd de kredietwaardering voor de bank verlaagd door kredietbeoordelaar Fitch.

De euro was 1,3000 dollar waard, tegen 1,2970 dollar aan het eind van de Europese beurshandel woensdag. De Europese eenheidsmunt zakte woensdag voor het eerst sinds 11 maanden onder de 1,30 dollar.

De prijs van Amerikaanse olie daalde 0,3 procent tot 94,65 dollar per vat en Brentolie werd 0,4 procent duurder. Woensdag zakten de olieprijzen met ongeveer 4 procent door de zorgen over een wereldwijde economische afkoeling.

Gerelateerde artikelen