ANP9 mei '11 09:19Aangepast op 9 mei '11 09:58

Licht lagere opening Damrak

AMSTERDAM (AFN) - De toonaangevende Europese beurzen zijn de eerste handelsdag van de week licht lager begonnen. Het vrijdag bekendgemaakte Amerikaanse banencijfer, dat beter was dan verwacht, en de daling van de grondstofprijzen konden niet opwegen tegen vernieuwde zorgen over Griekenland.

De AEX-index van hoofdfondsen in Amsterdam noteerde na drie kwartier handel een min van 0,1 procent op 358,80 punten. De index voor middelgrote bedrijven, de MidKap, noteerde een fractie hoger op 645,21 punten. In Frankfurt en Parijs stonden er minnen tot 0,4 procent op de borden. In Londen stond een kleine plus.

Geruchten staken dit weekeinde de kop op dat Griekenland uit de eurozone zou stappen. Een dergelijke stap werd zaterdag krachtig ontkend door de Griekse autoriteiten, ,,maar, net als bij de ontkenning voor een noodzakelijke redding, is er ook hier sprake van waar rook is, is vuur'', aldus een handelaar die geciteerd werd door persbureau Reuters.

Economische groei

,,Hoewel we op de korte termijn zien dat veel economieën zich herstellen, blijft de wereld in een fragiele staat met vasthoudende werkloosheidsniveaus en het gevaar van inflatie'', aldus topman Jacques Nasser van mijnbedrijf BHP Billiton. Op de middellange termijn kan de economische groei mogelijk zelfs vertragen, aldus de topman.

Beleggers in Amsterdam kregen maandagochtend weinig nieuws. Luchtvaartcombinatie Air France-KLM maakte bekend in april meer passagiers te hebben vervoerd. De beladingsgraad voor vracht daalde. Het aandeel noteerde 0,2 procent hoger.

DSM

Chemiereus DSM meldde dat het samen met het Franse Roquette Frères een fabriek voor de productie van duurzaam barnsteenzuur gaat bouwen. Financiële gegevens werden niet bekendgemaakt over de fabriek die volgend jaar operationeel moet zijn. DSM won 0,7 procent.

Baggeraar Boskalis won 0,2 procent in de AEX. Het nieuws dat het bedrijf in Nigeria een nieuw contract heeft binnengesleept ter waarde van 90 miljoen euro, leek beleggers te behagen.

Natuurrampen

De Duitse herverzekeraar Munich Re meldde maandag een kleiner dan verwacht verlies over het eerste kwartaal. De aardbeving in Japan en natuurrampen in Australië en Nieuw-Zeeland drukten zwaar op de resultaten. Het aandeel verloor 0,9 procent.

De prijs van een vat ruwe Amerikaanse olie steeg met 2,3 procent tot 99,39 dollar. De euro noteerde 1,4430 dollar tegen 1,4500 dollar aan het einde van de Europese handelsweek vrijdag.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen