ANP11 mrt '11 10:20Aangepast op 11 mrt '11 11:02

PvdA opgelucht over vrijlating militairen

DEN HAAG (ANP) - PvdA-Kamerlid Frans Timmermans is opgelucht en blij na de vrijlating van de drie Nederlandse militairen uit Libië. ,,Opgelucht omdat onze marinemensen nu niet langer in handen zijn van Kaddafi", zei Timmermans vrijdag.

Hij zei ook dankbaar te zijn voor ,,het geweldige werk van de ambtenaren van Buitenlandse Zaken en voor de steun van onze internationale partners''.

De SP wil 'maximale openheid' van zaken over de gevangenneming van drie Nederlandse militairen in Libië en de gang van zaken rond hun vrijlating. Nu de militairen Libië hebben verlaten, is het tijd voor politieke verantwoording, zei SP-Kamerlid Harry van Bommel.

Fout

Hij wil nu van het kabinet weten waarom is gekozen voor een evacuatie met een helikopter uit Libië, wat er daarbij precies fout is gegaan en hoe de onderhandelingen over de vrijlating zijn verlopen. Van Bommel gaat ervan dat de laatste vraag voor een deel vertrouwelijk zal moeten worden beantwoord, omdat Nederland geen informatie vrij kan geven die in de toekomst een onderhandelingspositie kan schaden.

Tweede Kamerlid Arjan El Fassed van GroenLinks is ,,blij en opgelucht'' dat de drie Nederlandse militairen in Libië zijn vrijgelaten, zo liet hij vrijdag weten. ,,We hebben nog wel veel vragen'', zei hij. ,,We hopen zo snel mogelijk helderheid van het kabinet te krijgen over de gang van zaken.''

Gerelateerde artikelen