ANP17 nov '11 13:59Aangepast op 17 nov '11 14:39

Monti: Italië bepalend voor toekomst EU

EPA
EPA

ROME (AFN) - Italië bevindt zich in een noodsituatie die de toekomst van de Europese Unie kan bepalen. Dat stelde de Italiaanse premier Mario Monti donderdag in zijn eerste toespraak in het Italiaanse parlement.

,,De toekomst van de euro hangt mede af van wat Italië in de komende weken doet'', zei Monti. Hij waarschuwde dat de EU het uiteenvallen van de monetaire unie niet zal overleven.

De voormalige eurocommissaris beloofde zich te zullen houden aan de toezeggingen van de vorige regering, die beloofde de enorme staatsschuld van het land aan te zullen pakken en in 2013 te zorgen voor een evenwicht op de overheidsbegroting.

Begrotingsdiscipline

Zijn woensdag beëdigde zakenkabinet zal zich vooral richten op begrotingsdiscipline, economische groei en sociale rechtvaardigheid, vatte Monti zijn opdracht samen. De pijlen worden daarbij vooral gericht op de hervorming van de arbeidsmarkt, de belastingen en het pensioenstelsel en de bestrijding van belastingontduiking.

Volgens Monti is de informele economie in Italië inmiddels gegroeid tot een vijfde van de omvang van de normale economie. Om het grijze circuit te bestrijden, wil hij het gebruik van contant geld ontmoedigen.

Privatiseringen

De 68-jarige econoom kondigde verder privatiseringen aan en beloofde het onderwijs te verbeteren. Maatregelen die de overheidsfinanciën op orde brengen, zullen volgens hem evenveel aandacht krijgen als hervormingen die de groei van de economie stimuleren.

De hervormingen zijn geen opdracht van Europa, benadrukte hij. ,,Ze worden niet door externe krachten opgelegd. Het is niet wij tegen zij, wij zijn Europa. Als we falen en de noodzakelijke hervormingen niet doorvoeren, dan zullen de omstandigheden nog zwaarder worden.''


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen