ANP26 mei '11 15:58

Macrocijfer VS laat beurzen richtingloos

AMSTERDAM (ANP) - De toonaangevende Europese beurzen schommelden donderdag rond de slotstanden van woensdag. Macrocijfers uit de Verenigde Staten konden de indices weinig richting geven. In Amsterdam is TNT het ,,nieuws van de dag''. Het nieuws van de arrestatie van generaal Ratko Mladic leek weinig te doen op de beurzen.

De hoofdindex aan het Damrak, de AEX, noteerde halverwege de handelsmiddag 0,1 procent hoger op 345,07 punten. De MidKap voor middelgrote bedrijven kreeg er 0,1 procent bij tot 627,07 punten. Op de Londense FTSE stond een plus van 0,6 procent en de Parijs CAC boekte een plusje van 0,1 procent. De Duitse DAX verloor 0,4 procent.

De Amerikaanse graadmeters openden donderdag licht lager de handelsdag. De Dow-Jonesindex en de S&P 500 stonden in de min, terwijl de Nasdaq nagenoeg onveranderd was.

Cijfer werkloosheidsuitkeringenaanvragen VS

Een uur voor aanvang van de handel in de VS was het wekelijkse cijfer over de werkloosheidsuitkeringenaanvragen naar buiten gekomen. In totaal deden 424.000 Amerikanen een beroep op steun, terwijl er gerekend was op een aantal van 400.000.

Ook groeide de Amerikaanse economie in het eerste kwartaal minder hard dan waarop was gehoopt. De groei van 1,8 procent kwam overeen met een eerdere raming, maar analisten hadden een toename van 2,1 procent verwacht.

Impulsen

,,De impulsen moeten komen van de macrodata'', aldus beleggingsadviseur Erwin Blok van Hof Hoorneman Bankiers. ,,Het is duidelijk dat de AEX in Amsterdam de kracht ontbreekt om zelf koers te bepalen.'' Blok wijst erop dat de AEX met al zijn multinationals vrij afhankelijk is van de ontwikkelingen in het buitenland.

Postconcern TNT stond de hele dag in de schijnwerpers. Het is de eerste dag dat het bedrijf met twee aparte beursnoteringen, één voor post en één voor de express-activiteiten, door het leven gaat. Beleggers leken gecharmeerd van de Express-aandelen en zetten het 7,7 procent hoger. De PostNL-aandelen verloren juist stevig (min 6,3 procent).

Express

De perspectieven voor Express zijn beter gezien de kansen in opkomende markten, zo menen analisten. De kansen voor post liggen moeilijker aangezien de postbezorging afneemt in Nederland door de opkomst van elektronische mail en smartphones en tablets.

Spyker Cars was ook een opvallende stijger met 5,8 procent. Het moederbedrijf van het Zweedse Saab bevestigde dat het de intentie heeft de productie van de auto's vrijdag weer op te pakken. Wekenlang rolde er geen enkele auto van de band door financieringsproblemen.

Euro

De euro was halverwege de middag 1,4200 dollar waard. Bij het slot van de Europese beurzen op woensdag noteerde de munt nog 1,4105 dollar.

De prijs van een vat ruwe Amerikaanse olie lag 0,1 procent lager op 101,25 dollar. Brentolie kostte 115,05 dollar per vat, dit betekende een toename van 0,1 procent.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen