ANP15 nov '11 12:07

Vertrouwen Duitse belegger brokkelt verder af

EPA
EPA

MANNHEIM (AFN) - Het vertrouwen van Duitse beleggers en analisten in de economie is in november gedaald tot het laagste niveau sinds oktober 2008. De marktspelers zijn onzekerder geworden over de ontwikkeling van de economie door de politieke crises in Italië en Griekenland. Dat maakte het toonaangevende onderzoeksinstituut ZEW dinsdag bekend.

De ZEW-vertrouwensindex zakte van minus 48,3 in oktober naar minus 55,2 in november. Economen rekenden voor november in doorsnee op een afname tot minus 52.

,,Het risico van een recessie is toegenomen en we denken dat de Duitse economie in tenminste één kwartaal zal krimpen. Hoogstwaarschijnlijk gebeurt dat in het eerste kwartaal van volgend jaar'', aldus ZEW-econoom Michael Schröder. Hij kon niet aangeven hoe sterk de krimp zal zijn.

De toekomst van de eurozone bepaalt volgens Schröder of het sentiment onder beleggers en analisten verder zal afnemen. ,,Het beeld wordt rooskleuriger als de nieuwe regeringen in Griekenland en Italië het vertrouwen van de financiële markten weten te herwinnen.''


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen