ANP8 dec '11 16:11Aangepast op 8 dec '11 16:53

Nerveuze beurzen in aanloop eurotop

AMSTERDAM (AFN) - De Europese beurzen zakten donderdagmiddag na een kortstondige opleving weer in het rood. Beleggers werden steeds nerveuzer in aanloop naar de cruciale eurotop, die later op de dag in Brussel begint.

Op AEX-index in Amsterdam was het verlies een uur voor het slot opgelopen tot 1 procent. Daarmee stond de graadmeter op 301,16 punten. De MidKap-index zakte 2,6 procent tot 455,20 punten. De beurzen in Parijs en Frankfurt verloren tot 2,2 procent, en Londen daalde 0,5 procent. In New York noteerden de beurzen een uur na de opening tot 0,9 procent lager.

De beurzen schoten donderdagmiddag omhoog nadat president Mario Draghi van de Europese Centrale Bank (ECB) tijdens een toelichting op het rentebesluit liet weten extra liquiditeitsmaatregelen te nemen om de banken te helpen. De opleving was slechts van korte duur nadat bleek dat Draghi niets wilde loslaten over een mogelijke vergroting van het opkoopprogramma van staatsobligaties.

Renteverlaging

De ECB verlaagde eerder op de dag conform verwachting de rente van 1,25 naar 1 procent. Het was de tweede renteknip op rij.

De Franse president Nicolas Sarkozy voerde de spanning verder op door te stellen dat de aanstaande eurotop de laatste kans is om de schuldencrisis aan te pakken. ,,Er komt geen tweede kans'', zei Sarkozy, enkele uren voor het begin van de bijeenkomst. Het risico op het uiteenvallen van Europa is volgens de Franse president nog nooit zo groot geweest.

Waarschuwing S&P

Ook schreef The Wall Street Journal dat een aantal centrale banken in Europa zich voorbereidt op het mogelijke vertrek van landen uit de eurozone en op het uiteenvallen van de muntunie. Kredietbeoordelaar Standard & Poor's (S&P) waarschuwde op zijn beurt dat ook de kredietbeoordeling van de Europese Unie in haar geheel onder druk staat.

Na sluiting van de Europese beurzen zal de Europese Bankenautoriteit (EBA) nog bekendmaken hoeveel kapitaal de banken moeten aantrekken om te voldoen aan de strengere kapitaaleisen. De Franse krant Le Monde wist alvast te melden dat de Franse banken in totaal 7 miljard euro aan vers kapitaal moeten aantrekken om te voldoen aan de eisen.

TNT Express daalt

In de AEX was pakketbezorger TNT Express de sterkste daler met een min van 4,9 procent. TomTom hield lange tijd het hoofd boven water, maar moest uiteindelijk 1,3 procent terug. De fabrikant van navigatieapparatuur kondigde een forse reorganisatie aan. Daarbij gaan 457 banen verloren, zo'n 10 procent van het totale personeelsbestand. Het gaat om 255 gedwongen ontslagen waarvan circa de helft in Nederland.

In de MidKap voerde textielbedrijf TenCate de verliezers aan met een daling van 5,6 procent zonder direct aanwijsbare aanleiding.

De euro viel na een korte opleving ook weer terug en was 1,3317 dollar waard, tegen 1,3388 aan het eind van de Europese beurshandel woensdag. De prijs van Amerikaanse olie daalde 1,8 procent tot 98,68 dollar per vat en Brentolie werd 1,6 procent goedkoper op 107,83 dollar per vat.

Gerelateerde artikelen