ANP6 dec '11 08:59Aangepast op 6 dec '11 10:59

'Tientallen doden na explosie Kabul'

EPA
EPA

KABUL (ANP) - Een reeks aanslagen in Afghanistan heeft dinsdag aan tientallen mensen het leven gekost. De meeste doden vielen in de hoofdstad Kabul, waar een sjiitische heiligdom het doelwit was. Zeker 48 mensen stierven en 100 raakten gewond, liet het hoofd van de recherche van de Afghaanse hoofdstad, Mohammad Zair, weten.

In de stad Mazar-i-Sharif in het noorden van het Centraal-Aziatische land kwamen zeker vier mensen om. Door de explosie van een bom in de zuidelijke stad Kandahar raakten drie burgers gewond.

In Kabul hadden zich honderden sjiieten verzameld om het Ashurafeest te vieren. Met dat feest, het grootste op de sjiitische kalender, herdenken zij de marteldood van Hussein, de kleinzoon van de profeet Mohammed, bij de Iraakse stad Karbala in 680. In de tijd dat de in 2001 verdreven radicale Taliban Afghanistan bestuurden, was het feest verboden. Spanningen tussen soennieten en de sjiitische minderheid hebben de geschiedenis van Afghanistan getekend, maar sinds de val van de Taliban zijn er weinig sectarische aanslagen gepleegd.

In Mazar-i-Sharif was ook een sjiitisch heiligdom het doelwit. De aanslag zou zijn gepleegd met een bom aan een fiets. Ook bij de actie in Kandahar werd een vervoermiddel gebruikt: een motorfiets. Daar was geen heiligdom het doelwit.

Gerelateerde artikelen