ANP27 dec '11 07:56Aangepast op 27 dec '11 08:38

'Hogere opening Europese beurzen'

AMSTERDAM (ANP) - De Europese beurzen beginnen dinsdag naar verwachting hoger aan de laatste handelsweek van het jaar. De omzetten zullen daarbij laag blijven aangezien de aandelenmarkt in Londen dicht is.

Beleggers hopen in de laatste week van het jaar op een eindejaarsrally. De handel zou daarbij steun kunnen krijgen van cijfers over de Amerikaanse economie. Die zorgden vorige week al voor een positieve stemming op de beursvloer. Deze week komen cijfers naar buiten over de huizenprijzen in de VS en het Amerikaanse consumentenvertrouwen.

De agenda van beleggers in Amsterdam is deze week vrijwel leeg. Er staan geen bedrijfsresultaten gepland. Het CBS komt dinsdag met cijfers naar buiten over het ondernemersvertrouwen. Woensdag maakt de brancheorganisatie ABU cijfers bekend over de uitzendsector.

Zorgen

De zorgen over de Europese schuldencrisis zijn de afgelopen dagen wat naar de achtergrond verdwenen. De komende paar weken vinden er geen obligatieveilingen van Europese landen plaats, dus dat zou enige rust aan dit front moeten brengen, stellen marktkenners.

Aan het bedrijvenfront maakte Heijmans dinsdag voorbeurs bekend twee bouwopdrachten te hebben verworven in Duitsland. De opdrachten worden uitgevoerd door de Duitse dochteronderneming Oevermann en hebben een gezamenlijke waarde van 30 miljoen euro.

Arseus

Medisch toeleverancier Arseus kondigde aan de Poolse branchegenoot Pharma Cosmetic over te nemen. Een overnamebedrag werd niet gemeld. Het Poolse bedrijf haalde dit jaar naar verwachting een omzet van 7,5 miljoen euro.

In het Verre Oosten gingen de belangrijkste beurzen dinsdag omlaag. In Tokio sloot de Nikkei 0,5 procent lager en de Kospi-index in Seoul verloor 0,8 procent. De beurzen in Hongkong en Sydney bleven gesloten.

Dow Jones

De beurzen in New York gingen vrijdag met koerswinsten het lange kerstweekeinde in. De toonaangevende Dow-Jonesindex sloot 1 procent hoger op 12.294,00 punten. De breed samengestelde S&P 500 steeg 0,9 procent en technologiebeurs Nasdaq won 0,7 procent.

Ook de beleggers op de Europese aandelenbeurzen waren vrijdag positief gestemd. De AEX-index in Amsterdam eindigde met een winst van 0,9 procent op 307,79 punten. De MidKap-index won 1,4 procent tot 460,18 punten. De beurzen in Frankfurt, Londen en Parijs gingen tot 1 procent omhoog.

De euro was dinsdag voorbeurs 1,3070 dollar waard, tegen 1,3040 dollar aan het eind van de Europese beurshandel vrijdag. De prijs van Amerikaanse olie daalde 0,1 procent tot 99,56 dollar per vat en Brentolie werd 0,2 procent duurder.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen