ANP16 aug '11 21:38Aangepast op 16 aug '11 22:22

Wall Street bezorgd over Europa

NEW YORK (ANP) - Zorgen over de Europese economie maakten dinsdag een voorlopig einde aan het herstel op Wall Street. Na 3 dagen van koerswinsten zetten slechte berichten over de economische groei in Europa en het uitblijven van concrete maatregelen tegen de schuldencrisis de beurzen op verlies.

De Dow-Jonesindex van 30 hoofdfondsen eindigde 0,7 procent lager op 11.405,93 punten. De brede S&P 500-index zakte 1 procent tot 1192,76 punten. Technologiegraadmeter Nasdaq ging 1,2 procent achteruit tot 2523,45 punten.

Amerikaanse beleggers reageerden teleurgesteld op de topontmoeting tussen de Duitse bondskanselier Angela Merkel en de Franse president Nicolas Sarkozy. Zij riepen op tot de vorming van een economische regering voor de eurozone, maar namen geen directe maatregelen om de onrust over de crisis in te dammen.

Zwakke Europese groei

Die teleurstelling kwam bovenop de tegenvallende cijfers over de economische groei in Europa. Vooral de zwakke groei in Duitsland wakkerde de vrees voor een nieuwe terugval van de wereldeconomie aan.

Beter nieuws was er over de Amerikaanse industrie. Die groeide volgens nieuwe cijfers vorige maand sterker dan verwacht. De handel kreeg ook steun van kredietbeoordelaar Fitch, die bevestigde dat de VS voorlopig de hoogste beoordeling (AAA) behouden.

Winkelbedrijven bovenaan

In de Dow Jones deden alleen de grote winkelbedrijven Wal-Mart en Home Depot het goed. Beide kwamen met sterke winstcijfers over het tweede kwartaal. Wal-Mart won daarop 3,9 procent, doe-het-zelfketen Home Depot werd 5,2 procent meer waard.

Bankaandelen gingen opnieuw onderuit. Bank of America leverde 4,6 procent in, Citigroup gaf 4,3 procent prijs. JPMorgan Chase en Goldman Sachs verloren circa 2 procent.

Google verliest

In de Nasdaq ging internetbedrijf Google 3,3 procent omlaag, na het verlies van 2 procent op de voorgaande dag. Het bedrijf kondigde maandag de miljardenovername aan van mobieltjesmaker Motorola Mobility.

De euro werd dinsdagavond voor 1,4410 dollar verhandeld, tegen 1,4415 dollar bij het slot van de Europese beurshandel. De prijs van een vat Amerikaanse olie daalde met 1 procent tot 86,95 dollar.

Gerelateerde artikelen