ANP25 sep '11 13:26Aangepast op 25 sep '11 13:51

'Financiële sector moet dienstbaar worden'

ANP
ANP

AMSTERDAM (AFN) - De financiële sector moet dienstbaar worden aan de samenleving en het kortetermijndenken laten varen. Dat zei voormalig topman van de SER en de RabobankHerman Wijffels zondag in het televisieprogramma Buitenhof. De sector heeft de afgelopen decennia ,,destabiliserend en parasiterend'' gefunctioneerd voor de economie en maatschappij en daar moet een einde aan komen.

Wijffels begint in oktober als voorzitter van het Sustainable Finance Lab (SFL) aan een serie discussies met de sector en andere belanghebbenden om ,,te komen tot een maatschappelijke sector die levert waar wij behoefte aan hebben''. In de gesprekken moet worden onderzocht of er ,,wellicht andere wetgeving, andere regelgeving, andere vormen van toezicht moeten komen''.

Hoogleraar financiële markten Arnoud Boot, eveneens lid van het SFL, zei in Buitenhof dat juist de huidige situatie, waarbij de financiële sector in een moeilijk parket verkeert, kansen biedt om over de lange termijn na te denken. ,,Er is juist nu bereidheid in de sector''.

Verrassend

Boot noemde het overigens verrassend dat ABN Amro, dat nu in staatshanden is, ,,niet het initiatief neemt tot een maatschappelijke dialoog''. Terwijl volgens hem het feit dat ABN Amro nu nationaal bezit is juist ,,extra verantwoordelijkheid geeft om daar te beginnen''.

Wijffels liet doorschemeren dat op het moment dat de bank weer in private handen overgaat, een beursnotering niet de meest verstandige optie zou zijn. ,,Niet-genoteerde banken hebben de crisis over het algemeen beter doorstaan dan banken met een beursnotering''. Volgens Wijffels moet ABN Amro ,,een stevige set van aandeelhouders'' hebben die de bank ,,in de samenleving verankeren''. Een overname van de bank door pensioenfondsen noemde hij ,,een mogelijkheid''.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen