ANP6 dec '11 17:50

Europese beurzen richtingloos

AMSTERDAM (ANP) - Beleggers op de Europese aandelenbeurzen konden dinsdag nauwelijks richting kiezen. De handel was tam. De waarschuwing van kredietbeoordelaar Standard & Poor's aan het adres van de eurolanden temperde het optimisme enigszins, maar werd daarnaast ook gezien als een goede motivatie voor de politieke leiders om de schuldencrisis op te lossen.

De AEX-index in Amsterdam stond vrijwel de hele dag op lichte winst, maar kwam kort voor sluiting alsnog in de rode cijfers terecht en sloot 0,30 punten lager op 304,80 punten. Een verlies van 0,1 procent. De MidKap-index zakte 0,4 procent tot 465,79 punten. De beurs in Parijs verloor 0,7 procent en Frankfurt zakte 1,3 procent, door forse koersverliezen van energieproducent RWE en retailer Metro. Londen sloot vlak.

De waarschuwing van kredietbeoordelaar Standard & Poor's (S&P) dat de kredietstatus van nagenoeg alle eurolanden mogelijk op de schop gaat, werd in de meeste landen lauw ontvangen. De rendementen op staatsobligaties bleven dinsdag vrijwel stabiel en ook op de effectenbeurzen bleef een schokeffect uit.

Kritiek

Het dreigement van S&P stuitte op kritiek, maar kreeg ook bijval. Volgens de Duitse minister van Financiën Wolfgang Schäuble biedt de waarschuwing de best mogelijke motivatie voor de eurotop later deze week.

De Luxemburgse premier en voorzitter van de eurogroep Jean-Claude Juncker veroordeelde de mededeling van S&P juist als ,,compleet overtrokken en oneerlijk''. Christian Noyer, bestuurslid van de Europese Centrale Bank en de president van de Franse centrale bank, stelde dat moet worden nagedacht over de rol van kredietbeoordelaars in de schuldencrisis.

Crédit Agricole

De dreiging dat Frankrijk de hoogste kredietstatus mogelijk kwijt zal raken, zorgde voor koersverliezen onder de Franse banken. Crédit Agricole zakte in Parijs 3,2 procent.

In de AEX sloot bank en verzekeraar ING daarentegen 0,3 procent hoger. Aegon klom eveneens 0,3 procent. De verzekeraar bevestigde de financiële doelen tijdens de jaarlijkse analisten- en beleggersconferentie in New York.

NMa

Shell won 0,4 procent. Het olieconcern liet weten een terugkeer naar Libië te overwegen en gesprekken te voeren met de nieuwe autoriteiten van het land.

KPN daalde 0,8 procent. De Nederlandse Mededingingsautoriteit heeft dinsdag invallen gedaan bij een aantal mobiele telecombedrijven, waaronder KPN, wegens vermoedelijke prijsafspraken.

Swedish Automobile

In Frankfurt zakte RWE ruim 7 procent. De Duitse energieproducent kondigde aan 2,5 miljard euro op te willen halen met de uitgifte van nieuwe aandelen om de schuldenlast te verminderen. Het Duitse detailhandelsconcern Metro duikelde bijna 14 procent na een winstwaarschuwing.

De koers van Swedish Automobile, het moederbedrijf van Saab, viel 12,5 procent nadat tegen het einde van de handelsdag duidelijk werd dat General Motors niet akkoord ging met de verkoopvoorwaarden van Saab aan Chinese investeerders.

De euro was 1,3380 dollar waard, tegen 1,3455 dollar aan het eind van de Europese beurshandel maandag.

Gerelateerde artikelen