ANP7 dec '11 21:36Aangepast op 7 dec '11 22:04

Rutte: geen overdracht macht aan Brussel

ANP
ANP

DEN HAAG (AFN) - Premier Mark Rutte wil geen soevereiniteit overdragen aan Brussel. Daar is volgens hem ook geen sprake van bij een kleine wijziging van het EU-verdrag. Het gaat wat hem betreft om het handhaven van bestaande afspraken over begrotingsdiscipline, zoals de grenzen voor begrotingstekort en staatsschuld.

,,Dat vraagt om zo veel mogelijk automatische sancties. Dat is onze positie.’’ Volgens Rutte gaat het niet om nieuwe bevoegdheden. Hij wilde nauwelijks ingaan op de voorstellen van Duitsland en Frankrijk, maar zei wel weinig te voelen voor een maandelijkse bijeenkomst van de regeringsleiders van de 17 eurolanden zoals de twee willen.

Wat Rutte betreft is het wijzigingen van een verdrag geen doel op zich, maar een middel om te voorkomen dat begrotingsregels nog een keer met voeten worden getreden. Eventueel kan dat ook zonder verdragswijziging worden vastgelegd, als dat maar juridisch voldoende dichtgetimmerd is, aldus Rutte.

Niet consequent

GroenLinks-leider Jolande Sap verweet Rutte niet consequent zijn. In april had de premier nog gezegd graag ,,bakken vol soevereiniteit'' over te dragen aan Brussel op het gebied van toezicht op het begrotingsbeleid, mits dat er maar toe leidt dat probleemlanden in de eurozone hun eigen overheidsfinanciën beter op orde gaan houden. Nu hield Rutte vol dat er geen bevoegdheden naar Brussel gaan.

,,Een inconsistent verhaal'', oordeelde Sap, die Rutte verweet dat hij nu alleen maar de PvdA naar de mond praat omdat die partij verkiezingen wil als er bevoegdheden worden overgedragen aan Brussel.

Normen handhaven

Rutte bleef dat ontkennen. ,,Hoe handhaven we de normen? Niet alleen met een bord waarop staat dat je maximaal 50 kilometer per uur mag rijden, maar ook met een agent met bonnenboekje die zegt: u rijdt te hard, ik ga u bekeuren. Dat is niet het overdragen van soevereiniteit.''

Rutte hoopt dat de eurotop het eens wordt over sancties die de Europese Commissie zo automatisch mogelijk neemt en alleen met een grote meerderheid van de 17 eurolanden kunnen worden tegengehouden.

Gerelateerde artikelen