ANP12 dec '11 14:09Aangepast op 12 dec '11 14:43

Bovag hekelt wildgroei rijscholen door WW'ers

UTRECHT (AFN) - Brancheorganisatie Bovag wil dat het UWV en verscheidene gemeentes stoppen met het subsidiëren van het starten van rijscholen door werklozen. De branche kampt met dalende aantallen leerlingen (min 10 procent in 2010), terwijl het aantal rijscholen groeit.

Vorig jaar groeide het aantal rijscholen in ons land met 534 tot 6754. Dit jaar komen daar naar schatting ruim 500 scholen bij, veelal opgericht door WW'ers. ,,Deze instromers zijn niet altijd de beste ondernemers'', aldus een zegsman van de Bovag. Ze realiseren zich vaak niet dat ze op termijn allerlei afdrachten verschuldigd zijn waardoor ze in financiële problemen kunnen komen.

WW'ers behouden gedurende de startperiode hun recht op een uitkering en hebben geen sollicitatieplicht. De Bovag wil dat hier een einde aan komt. ,,Momenteel duurt het jaren voordat starters worden geconfronteerd met terugvordering van de uitkering. De belangenclub voor de autobranche wil dat ondernemers direct een duidelijk beeld hebben van hun werkelijke financiële positie, en niet pas jaren later.

UWV liet eerder al weten in januari te stoppen met het subsidiëren van de opleiding tot rij-instructeur.

Gerelateerde artikelen