ANP30 dec '11 14:53Aangepast op 30 dec '11 15:22

Stroomproductie Zeeland aan banden

ANP
ANP

ARNHEM (AFN) - Stroomproducenten in Zeeland hebben op verzoek van netbeheerder TenneT de afgelopen dagen minder stroom dan gebruikelijk opgewekt. Aanleiding voor het verminderen van de productie is het wegvallen van de Zeeuwse grootverbruiker Zalco. Door het failliet van de aluminiumfabriek in Vlissingen is het stroomverbruik in de provincie flink afgenomen, waardoor er een nog groter stroomoverschot is dan gebruikelijk.

Volgens TenneT moesten de maatregelen worden genomen om te voorkomen dat de netten overbelast zouden raken. Per moment wordt nu bekeken welke aanbieder stroom mag leveren.

Het is TenneT niet toegestaan om het exacte stroomverbruik van Zalco te openbaren. Wel wilde een woordvoerster van het bedrijf kwijt dat het gaat om tientallen megawatts per dag, wat neerkomt op het stroomverbruik van duizenden huishoudens. Vanaf 2016 hoopt de netbeheerder een nieuwe verbinding tussen Zeeland en Tilburg in gebruik te nemen, om het stroomoverschot in de provincie beter te kunnen laten afvloeien.

Gerelateerde artikelen