ANP16 dec '11 16:01Aangepast op 16 dec '11 16:38

Beurzen schommelen tussen winst en verlies

AMSTERDAM (AFN) - De Europese beurzen schommelden vrijdag tussen winst en verlies, waarbij de graadmeters dicht bij de slotniveaus van donderdag bleven. Beleggers waren voorzichtig vanwege een kredietafwaardering van een aantal grote banken en de dreigende afwaardering van de kredietstatus van eurolanden.

De AEX-index in Amsterdam noteerde in de middaghandel 0,3 procent hoger op 295,50 punten. De MidKap-index steeg 0,3 procent tot 439,71 punten. Londen won 0,4 procent en Frankfurt was onveranderd. Parijs verloor 0,3 procent door geruchten dat Frankrijk mogelijk vrijdag nog zijn hoogste kredietstatus zal verliezen. In New York stonden de beurzen tot 1,5 procent hoger.

De volumes op de beurzen waren opnieuw laag. Volgens handelaren zijn marktpartijen hun posities aan het afbouwen en worden er geen nieuwe grote posities meer ingenomen.

Madrid

De beurs in Madrid zakte 0,6 procent, nadat kredietbeoordelaar Standard & Poor's de kredietwaardering voor tien Spaanse banken verlaagde.

Ook kredietbeoordelaar Fitch schroefde de kredietwaardigheid van een aantal grote Europese en Amerikaanse banken terug. De Europese banken Barclays, Deutsche Bank, Credit Suisse en BNP Paribas, die een lagere rating van Fitch kregen, lieten een gemengd beeld zien. De Zwitserse bank Credit Suisse ging als enige 1,2 procent omlaag, terwijl de andere banken winsten lieten zien tussen 0,2 en 0,9 procent.

Hongarije

Een woordvoerder van Europees commissaris Olli Rehn bevestigde daarnaast dat vertegenwoordigers van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) en de Europese Unie de gesprekken over noodhulp aan Hongarije hebben afgebroken. Er zou onenigheid zijn ontstaan over een wetsvoorstel waarmee de onafhankelijkheid van de Hongaarse centrale bank wordt beknot.

In Amsterdam klom MidKapper BinckBank 0,9 procent. De grootste online broker van Nederland kondigde aan zijn aandeleninkoopprogramma te hervatten.

Saab

Heijmans deed het beter met een plus van 3,6 procent en was daarmee de grootste stijger in de MidKap. Het bouwbedrijf heeft de voorlopige gunning gekregen voor de ontwikkeling en bouw van het nieuwe stadskantoor van de gemeente Rotterdam. Met de opdracht is een bedrag van 95 miljoen euro gemoeid.

Ook oordeelde de Zweedse rechtbank vrijdag dat de curator van het noodlijdende automerk Saab geen ontslag mag nemen. Volgens de rechter is het te laat om de curator nu van zijn functie te ontheffen. De rechtbank spreekt zich maandag uit over de vraag of de reorganisatie bij Saab nog wel kan worden doorgezet. De handel in Swedish Automobile, het moederbedrijf van Saab, ligt al vanaf het begin van de week stil.

De euro was 1,3030 dollar waard, tegen 1,3009 dollar aan het eind van de Europese beurshandel donderdag. De prijs van Amerikaanse olie steeg 0,2 procent tot 94,05 dollar per vat en Brentolie werd 0,4 procent duurder.

Gerelateerde artikelen