ANP6 jun '11 11:56Aangepast op 6 jun '11 14:06

Britse postbodes dreigen met stakingen

LONDEN (AFN) - Britse postbodes dreigen massaal het werk neer te leggen als het nationale postbedrijf Royal Mail de geplande grootscheepse reorganisatie doorzet. Dat zei een woordvoerder van vakbond Communication Workers Union maandag tegen de Britse krant The Scotsman.

Hij reageerde hiermee op berichten in de Britse media dat Royal Mail de komende vijf jaar het personeelsbestand met ongeveer een kwart wil inkrimpen. In totaal zouden 40.000 van de 165.000 banen moeten verdwijnen om de aanhoudende krimp van de postmarkt te bestrijden en het bedrijf klaar te stomen voor privatisering.

,,We begrijpen dat er banen moeten verdwijnen, maar 40.000 is veel'', aldus de woordvoerder. ,,We hebben Royal Mail duidelijk laten weten dat we geen gedwongen ontslagen accepteren. Als er gedwongen ontslagen komen, dan zullen we die bestrijden en oproepen tot een nationale staking.'' Royal Mail, de op een na grootste werkgever in het Verenigd Koninkrijk, kondigde eerder al aan in de komende drie jaar 8000 banen per jaar te gaan schrappen. In de nieuwe plannen zouden in de periode tot en met 2015 nog eens 15.000 arbeidsplaatsen verdwijnen. Sinds 2002 kromp het personeelbestand van het bedrijf al met 65.000 werknemers.

Het Nederlandse postbedrijf TNT Post, dat tegenwoordig PostNL heet, bereikte vorig jaar na diverse stakingsacties overeenstemming met de vakbonden over een reorganisatie. Daarbij worden alle postbodes met een voltijdsbaan vervangen door bezorgers die in deeltijd werken. Hierbij verliezen ongeveer 11.000 mensen hun baan. Dit gaat naar verwachting gepaard met 2000 tot 3000 gedwongen ontslagen.

Gerelateerde artikelen