ANP13 mrt '11 22:29

Stand van zaken in Japan

TOKIO (ANP) - Een stand van zaken in Japan na de aardbeving met een kracht van 8,9 op de schaal van Richter die vrijdag het noordoosten van het land trof, grotendeels gebaseerd op het Japanse persbureau Kyodo.

- Het officiële dodental volgens de politie is 1570. De verwachting is dat dit aantal sterk oploopt. Alleen al in het dorp Minamisanriku in de prefectuur Miyagi is volgens de politie de helft van de inwoners vermist. Het gaat om 9500 mensen.

- In de getroffen gebieden zijn bijna 600.000 mensen geëvacueerd, inclusief 210.000 mensen die in de buurt van de kerncentrale Fukushima I wonen.

- Honderdduizenden verblijven nog altijd in noodschuilplaatsen.

- In het ijskoude noorden van Japan zitten twee miljoen huishoudens zonder stroom en 1,4 miljoen huishoudens zonder stromend water.

- De Japanse regering heeft 100.000 militairen vrijgemaakt voor de hulpoperatie, ongeveer 40 procent van het hele leger.

- Hulpgoederen worden vooral over zee en door de lucht aangevoerd omdat de wegen moeilijk begaanbaar zijn.

- Het Amerikaanse vliegdekschip USS Ronald Reagan is bij de zwaar getroffen noordoostkust van Japan aangekomen. Helikopters vliegen voorraden in en evacueren overlevenden.

- Een aantal kerncentrales is stilgelegd vanwege het natuurgeweld. Daardoor heeft Japan een groot tekort aan stroom. Dagelijks is er vraag naar 41 miljoen kilowatt, maar er wordt nog maar 31 miljoen kilowatt opgewekt.

- De kans op een nieuwe ontploffing in Fukushima I blijft aanwezig. Twee reactors worden inmiddels gekoeld met zeewater. De exploitant van de centrale sluit niet uit dat al een gedeeltelijke meltdown heeft plaatsgevonden in reactor nummer 1. Een derde reactor, reactor nummer 2, dreigde zondag oververhit te raken.

- Door het afblazen van radioactieve stoom zijn minstens 22 omwonenden van Fukushima I radioactief besmet geraakt. 190 mensen zijn mogelijk blootgesteld aan straling.

- Een kerncentrale in de plaats Tokai is overgeschakeld op de noodkoeling, toen het normale systeem het begaf.- Het internationaal Atoomagentschap meldde dat bij de kerncentrale in Onagawa een abnormaal hoog stralingsniveau is gemeten. De organisatie onderzoekt waar de straling vandaan komt.

- De gigantische krachten van de aardbeving hebben Honshu, het grootste Japanse eiland, 2,4 meter verplaatst volgens Amerikaanse geologen.

- AIR Worldwide, een schade-analist die werkt voor verzekeringsmaatschappijen, raamt de totale schade tussen de 10 miljard en 24 miljard euro.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen