ANP24 mei '11 09:12Aangepast op 24 mei '11 09:53

Europese beurzen kruipen omhoog

AMSTERDAM (ANP) - De Europese beurzen kropen dinsdag na een vlakke start langzaam omhoog. Handelaren spraken van een technisch herstel, na de verliezen van de afgelopen tijd.

In Amsterdam stond de AEX-index na bijna een uur handelen 0,4 procent hoger op 343,98 punten. DeMidKapwon eveneens 0,4 procent, tot 626,72 punten. In Londen, Frankfurt en Parijs noteerden de graadmeters tot 0,7 procent hoger.

Beleggers houden de schuldencrisis in Griekenland nog steeds scherp in de gaten. Het land kondigde maandagavond de eerste details van nieuwe bezuinigingsplannen aan. Zo wil de regering onder meer staatsbank Hellenic Postbank verkopen, alsmede belangen in telecomgigant OTE, de havens in Piraeus en Thessaloniki en talrijke vliegvelden.

Negatieve ondertoon

,,Maar wie wil ze op dit moment kopen?'', zo reageerde handelaar Rob Koenders van Harmony Vermogensbeheer. Volgens hem is er op de beurzen sprake van een negatieve ondertoon. ,,Er is geen kracht om te kopen en de problemen worden steeds nijpender.'' Koenders denkt dan ook dat de beurshandel voor langere tijd passief zal zijn.

Mijnbouwbedrijven hoorden in Europa tot de grootste winnaars. Zij profiteerden van hogere prijzen voor metalen. Luchtvaartbedrijven weten de schijnwerpers ook weer op zich gericht. Ze schrappen vluchten op Noord-Engeland en Schotland in verband met de IJslandse aswolk. Air France-KLM herstelde echter na een stevig verlies maandag en noteerde 0,8 procent hoger.

Ahold

In Amsterdam stonden ook Ahold (min 0,3 procent) en Nutreco (min 0,1 procent) in de belangstelling.Aholdmaakte bekend dat financieel bestuurder Kimberly Ross terugtreedt. Diervoederproducent Nutreco zou weer azen op branchegenoot Nutreco.

De koers van de euro stond dinsdagochtend op 1,4060 dollar. Bij het slot van de Europese beurzen op maandag was de euro 1,4010 dollar waard. De prijs van een vat ruwe Amerikaanse olie lag op 98,75dollar.Brentolie kostte 111,30 dollar per vat.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen