ANP16 aug '11 16:03

Europese beurzen staken opmars

AMSTERDAM (ANP) - Op de Europese beurzen lijkt dinsdag een einde te zijn gekomen aan een driedaagse opmars. Zwakke Europese economische groeicijfers zorgden voor een heropleving van de vrees voor een nieuwe recessie en hielden de aandelenmarkten vanaf het begin van de handel in de rode cijfers.

De AEX-index in Amsterdam leverde dinsdagmiddag 0,9 procent in tot 290,97 punten. De MidKap-index verloor 2,6 procent tot 477,50 punten. In Londen, Parijs en Frankfurt stonden de beurzen tussen 0,4 en 1,1 procent lager. De beurzen in New York noteerden kort na aanvang van de handel tot 1 procent lager.

Beleggers wachten nog op de uitkomsten van het crisisoverleg tussen de Duitse bondskanselier Angela Merkel en de Franse president Nicolas Sarkozy. De hoop dat de Europese regeringsleiders een oplossing vinden voor de schuldenproblematiek in de eurozone vormde volgens marktpartijen grotendeels de basis voor het koersherstel op de aandelenmarkten in de afgelopen handelsdagen.

Duitse economie

De druk op bondskanselier Merkel om met een oplossing te komen nam dinsdag toe nadat bleek dat de Duitse economie in het tweede kwartaal bijna is stilgevallen. De grootste economie van Europa groeide met slechts 0,1 procent op kwartaalbasis.

Ook in Nederland stagneerde de economische groei in het tweede kwartaal. In vergelijking met het eerste kwartaal groeide de Nederlandse economie met een magere 0,1 procent.

Groei eurozone

De economische groei in de gehele eurozone viel in het tweede kwartaal ook lager uit dan verwacht. De groei bedroeg 0,2 procent op kwartaalbasis.

In Frankfurt en Parijs stonden de automakers, die gevoelig zijn voor economische veranderingen, onder druk. Daimler daalde 2,9 procent en BMW verloor 1,8 procent. De Franse autofabrikanten Renault en Peugeot leverden 3,5 en 1,7 procent in.

Grootste daler AEX

In AEX-index was postbedrijf PostNL met een min van 3,5 procent de grootste daler onder de hoofdfondsen. Het aandeel stond onder druk na een adviesverlaging door Goldman Sachs. Op de MidKap was uitzender USG People de gebeten hond met een verlies van ruim 6 procent.

De euro was 1,4395 dollar waard tegen 1,4445 dollar aan het eind van de Europese beurshandel maandag. De prijs van een vat ruwe Amerikaanse olie daalde 1,6 procent tot 86,50 dollar.

Gerelateerde artikelen