ANP19 aug '11 09:18Aangepast op 19 aug '11 09:57

Opnieuw grote verliezen op Europese beurzen

AMSTERDAM (ANP) - De Europese beurzen gingen vrijdagochtend opnieuw hard omlaag, waarmee de forse verliezen van donderdag verder werden uitgediept. De onzekerheid over de economische vooruitzichten drijft beleggers naar veiligere havens, zoals goud.

De AEX-index in Amsterdam noteerde drie kwartier na aanvang van de handel 3,6 procent lager op 269,48 punten. De MidKap-index verloor 4,1 procent tot 435,39 punten. In Londen, Parijs en Frankfurt noteerden de beurzen van 3 tot 4,1 procent lager.

De Europese banken stonden opnieuw onder druk. In Parijs verloor BNP Paribas 4 procent en in Frankfurt leverde Commerzbank 5 procent in. In Londen dook Barclays 6 procent omlaag. ING werd in Amsterdam 4,6 procent lager gezet en SNS Reaal viel bijna 6,3 procent terug.

Grootste daler

Grootste daler binnen de AEX was staalproducent ArcelorMittal met een min van 5,5 procent. Supermarktconcern Ahold verloor ruim 3 procent na een adviesverlaging door Goldman Sachs.

Detacheerder Brunel was met een plus van 3 procent de enige stijger in de Midkap na goed ontvangen kwartaalresultaten. Brunel liet vrijdag weten dat de omzet in het afgelopen kwartaal met bijna 30 procent is gegroeid. Daarmee overtrof het bedrijf de eigen verwachtingen. Het bedrijf is ook positief over de vooruitzichten voor de rest van het jaar.

Uitzendsector

Elders in de uitzendsector werden wederom zware verliezen geleden. Randstad dook bijna 4 procent omlaag en USG People verloor ruim 6 procent aan waarde.

In Londen sprong softwarebedrijf Autonomy maar liefst 76 procent omhoog. De Amerikaanse computerfabrikant Hewlett-Packard (HP) kondigde donderdagavond aan voor 10,2 miljard dollar het Britse bedrijf over te willen nemen. De computergigant kondigde verder aan dat het alle strategische opties voor zijn pc-divisie bekijkt, waaronder verzelfstandiging van het onderdeel.

Goudprijs

De goudprijs is vrijdagochtend verder opgeklommen waardoor voor een troy ounce goud, 31,1 gram, nu ruim 1.850 dollar (circa 1.290 euro) neergeteld moet worden. In de ochtendhandel steeg de prijs van het edelmetaal met 1 procent dankzij beleggers die zich op het goud richten in hun vlucht uit aandelen.

De euro was 1,4265 dollar waard tegen 1,4310 dollar aan het eind van de Europese beurshandel donderdag. De prijs van een vat ruwe Amerikaanse olie daalde 3,3 procent tot 79,65 dollar. Donderdag ging de olieprijs door de economische onzekerheid al meer dan 6 procent omlaag.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen