ANP29 mei '11 17:35

Ierland heeft mogelijk meer steun nodig

DUBLIN (AFN) - De Ierse overheid zal mogelijk om meer leningen van de andere Europese landen en het Internationaal Monetair Fonds (IMF) moeten vragen. De Ierse minister van Transport Leo Varadkar zei zondag dat het nog wel even kan duren voor het land weer zelf kan lenen en daarom ook na 2012 steun nodig heeft.

Ierland heeft een steunpakket van 85 miljard euro toegezegd gekregen. Dit geld wordt dit jaar en volgend jaar verstrekt. Hiermee kan de overheid aan zijn financiële verplichtingen blijven voldoen.

Het was echter de bedoeling dat Ierland na 2012 weer zelf de markt op zou gaan om geld te lenen. De minister erkende tegenover de Britse krant The Sunday Times dat dit waarschijnlijk niet realistisch is. Dit zou betekenen dat er een tweede steunpakket moet komen voor Ierland.

Griekenland

De minister wees vergelijkingen met Griekenland van de hand. ,,Het is verkeerd om Ierland in dezelfde hoek te zetten als Griekenland.'' Hij ontkende dat een bankroet van Griekenland direct gevolgen zou hebben voor Ierland.

De laatste weken is de onrust over de overheidsfinanciën van Griekenland weer opgelaaid. Een sanering van de Griekse schulden wordt door veel economen als onvermijdelijk gezien. Politici en beleidsmakers zijn vooralsnog terughoudend uit angst voor de financiële paniek die hierop zou kunnen volgen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen