ANP17 dec '11 15:52

440 doden door overstromingen Filipijnen

EPA
EPA

MANILLA (ANP) - Door een tropische storm zijn in het zuiden van de Filipijnen aardverschuivingen en overstromingen ontstaan die in korte tijd al zeker 440 mensen het leven hebben gekost. Dit hebben de plaatselijke autoriteiten op het getroffen eiland Mindanao en het Rode Kruis zaterdag gemeld.

Nadat vrijdag de storm 25 millimeter regen over de noordelijke kustgebieden van Mindanao had uitgestort, steeg het water in rivieren erg snel in de nacht van vrijdag op zaterdag. Vooral de in streek van de steden Cagayan de Oro en Iligan-City, ruim 800 kilometer ten zuiden van Manilla zijn veel slachtoffers en is veel schade aangericht. In Cagayan verloren 215 mensen het leven en in Iligan zeker 144.

Veel slachtoffers zijn in hun slaap verrast door het wassende water. De strijdkrachten hebben 20.000 militairen gemobiliseerd voor de hulpverlening.

De Filipijnen worden elk jaar getroffen door ongeveer 20 zware stormen. Sinds eind september zijn daardoor al zo'n 160 doden gevallen. Volgens experts draagt de ontbossing ertoe bij dat er zich aardverschuivingen voordoen.

Gerelateerde artikelen