ANP2 mei '11 21:40Aangepast op 2 mei '11 22:28

Amerikaanse beurzen sluiten verdeeld

NEW YORK (AFN) - Nadat Amerikaanse beleggers aanvankelijk aan het kopen sloegen toen bekend was geworden dat Osama bin Laden dood is, ebde het optimisme in de loop van de handel weg en was het business as usual. De belangrijkste indices begonnen de handelsweek met plussen van 0,3 tot 0,4 procent.

Halverwege de handel was de winst zo goed als verdampt. Tegen het eind van de handel sloeg het sentiment om.

De toonaangevende Dow-Jonesindex van dertig hoofdfondsen sloot de eerste handelsdag van de maand af op een stand van 12.807,36 punten, gelijk aan het slot van vrijdag. De breder samengestelde S&P 500-index eindigde op 1361,22 punten, 0,2 procent lager. Technologiebeurs Nasdaq noteerde 0,3 procent lager op een stand van 2864,08 punten.

Angstgraadmeter

De enige index die maandag echt stevig omhoogging was de volatiliteitsindex, ook wel de angstgraadmeter genoemd. Deze steeg aan het begin van de handel met meer dan 5 procent.

In eerste instantie reageerden beleggers over de hele wereld opgelucht op het nieuws dat de meest gezochte terrorist ter wereld dood was. Maar later kwam het besef dat zijn organisatie nog bestaat en dat zijn sympathisanten wel eens wraak zouden kunnen nemen.

Bouwsector

De Amerikaanse beurzen werden wel gesteund door positief nieuws over de bouwsector. De uitgaven aan bouwprojecten liepen in het eerste kwartaal van dit jaar op jaarbasis met 1,4 procent op tot 768,9 miljard dollar. Dat was de sterkste stijging in elf maanden tijd. Uit de industrie kwam een gemengd bericht; de productie was lager, maar de prijzen lagen op het hoogste niveau in bijna drie jaar tijd.

Voor een euro moest aan het slot van de handel in de VS 1,4827 betaald worden; aan het eind van de handel in Europa was dat 1,4880 dollar.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen