ANP29 nov '11 00:21Aangepast op 2 dec '11 13:48

Ledenraad zegt vertrouwen in volledige rvc op

Johan Cruijff. ANP
Johan Cruijff. ANP

AMSTERDAM (ANP) - De ledenraad van Ajax wil de voltallige raad van commissarissen ontbinden. Dat heeft het machtsorgaan van de Amsterdamse club maandagavond na ruim vier vergaderen in de Amsterdam ArenA besloten. Volgens oud-speler Keje Molenaar heeft de ledenraad met ,,grote meerderheid'' het vertrouwen opgezegd in de gehele rvc.

De ledenraad wil niet meer verder met Johan Cruijff, Steven ten Have, Edgar Davids, Paul Römer en Marjan Olfers. Het vijftal kan de eer aan zichzelf houden. Anders kunnen ze tijdens een buitengewone algemene aandeelhoudersvergadering naar huis worden gestuurd. Volgens de statuten van de club kan dit niet eerder dan eind januari volgend kalenderjaar gebeuren.

Rob Been junior, voorzitter van de ledenraad, heeft Johan Cruijff en Steven ten Have maandagavond laat ingelicht. ,,Ten Have wilde nog een nachtje over het advies slapen'', zei hij. Keje Molenaar, vertrouweling van Cruijff, vertelde dat de legendarische nummer 14 niet verrast was. ,,Johan had met dit scenario rekening gehouden', zei hij.

Zware avond

Been junior benadrukte dat de vijf commissarissen in de toekomst niet meer in de huidige functie terugkeren. Hij wilde niet vooruitlopen op de mogelijkheid dat Cruijff als adviseur aan Ajax blijft verbonden. ,,Dat is in de toekomst kijken. Dit was een heel zware avond. Morgen is het een nieuwe dag. Dan kijken we hoe de betrokkenen hiermee omgaan.''

Roger van Boxtel, Ernst Ligthart en Been junior vormen de komende twee weken een interim-bestuur. Daarna komt er een bestuursraad, die de huidige ledenraad en het clubbestuur gaat vervangen. Pas dan kan de zoektocht beginnen naar een nieuwe raad van commissarissen, die zich over de beoogde komst van algemeen directeur Louis van Gaal kan buigen.

Het duurt nog even

,,Het duurt allemaal nog even'', aldus Been junior na vier uur vergaderen. ,,We betreuren het dat het zo is gelopen. We hadden het ook liever anders gezien. Het is niet anders.''

De ledenraad van Ajax kwam bijeen omdat Cruijff vorige week benadrukte dat hij niet meer met de overige vier commissarissen wilde samenwerken. De legendarische nummer 14 vindt het nog steeds onacceptabel dat zijn vier collega's buiten zijn medeweten Louis van Gaal als algemeen directeur en Martin Sturkenboom en Danny Blind als interim-directeuren hebben vastgelegd.

Gerelateerde artikelen