ANP18 aug '11 17:46

Grote verliezen voor Europese beurzen

AMSTERDAM (ANP) - De belangrijkste Europese beurzen zijn donderdag diep in het rood gesloten. De angst voor een nieuwe recessie zette in combinatie met tegenvallende macrocijfers uit de VS het sentiment zwaar onder druk.

De recessievrees werd nog eens gevoed door een rapport van de toonaangevende Amerikaanse zakenbank Morgan Stanley. Die schreef dat de VS en Europa ,,gevaarlijk dicht bij een recessie'' zijn aanbeland.

De AEX eindigde 4,5 procent lager op 279,58 punten. Dat betekende het grootste dagverlies sinds maart 2009. De MidKap-index zakte 5,2 procent tot 453,89 punten. In Parijs ging de CAC40-index 5,5 procent achteruit. De belangrijke beurzen van Londen en Frankfurt leverden respectievelijk 4,5 en 5,8 procent in.

Dow Jones

In de Verenigde Staten was het beeld tussentijds niet veel beter. De Dow-Jonesindex speelde 3,7 procent kwijt, de bredere S&P 500 verloor 4 procent, schermenbeurs Nasdaq daalde 4,3 procent.

Vooral bankaandelen werden door beleggers van de hand gedaan. In Londen zakte Barclays 11,5 procent en in Frankfurt duikelde Commerzbank ruim 10 procent. Société Générale dook in Parijs ruim 12 procent omlaag.

ING

In Amsterdam daalde ING 8,5 procent, terwijl verzekeraar Aegon eveneens 8,5 procent kwijtspeelde.

Baggeraar Boskalis maakte de grootste smak in de AEX, met een min van ruim 13 procent. De baggeraar en maritiem dienstverlener zag de winst in de eerste helft van dit jaar sterker afnemen dan verwacht door moeilijke marktomstandigheden.

Afzwakkende economie

Uitzendconcerns moesten het ook ontgelden door de afzwakkende economie. Randstad zakte ruim 8,5 procent, USG People ging bijna 10 procent onderuit en was daarmee de sterkste daler in de MidKap.

Andere Amsterdamse hoofdfondsen met verliezen van meer dan 7 procent waren TNT Express, ArcelorMittal, Aperam, Air France-KLM en TomTom. Geen enkel AEX-bedrijf stond op winst.

De economische zorgen dreven de prijs van Amerikaanse olie 4,5 procent omlaag tot 83,60 dollar per vat. De waarde van de euro zakte tot 1,4310 dollar, tegen 1,4430 dollar bij het slot van de Europese beurshandel op woensdag.

Gerelateerde artikelen