ANP24 feb '11 16:23

'Volksverhuizing' uit Libië

MOSKOU/ATHENE (ANP) - Honderden Russen die in Libië verbleven, zijn met vier verkeersvliegtuigen vanuit Tripoli teruggevlogen. Onder hen bevindt zich personeel van de staatsoliemaatschappijen Gazprom en Lukoil en van de Russische staatsspoorwegen. Dit heeft het Russische ministerie van Buitenlandse zaken donderdag bekendgemaakt.

De evacuatie is nog lang niet afgerond. Vanuit een haven in Montenegro is een Russisch schip onderweg naar Libië. Dat moet terugkeren met in totaal ongeveer duizend Russen, Serviërs en Turken. Meer dan tweehonderd mensen van de Russische spoorwegen werkten in Libië aan een hogesnelheidslijn van Benghazi naar Sirte.

China heeft inmiddels twee Griekse veerboten gehuurd voor de evacuatie van 15.000 à 30.000 Chinezen. De schepen hebben de haven van Benghazi verlaten en meren naar verwachting later donderdag aan in Heraklion, op Kreta. De Chinese autoriteiten meldden donderdag dat reeds 4600 Chinezen het land hebben verlaten. Griekenland heeft drie vliegtuigen naar Libië gestuurd, volgens een Griekse regeringswoordvoerder twee naar Tripoli en een naar Sebha, 650 kilometer ten zuiden van Tripoli. Daar neemt het toestel net als een Frans toestel dat onderweg is, vooral toeristen aan boord.

Tal van regeringen hebben landgenoten uit Libië gerepatrieerd of zijn van plan dat op korte termijn te doen. Ook grote ondernemingen maken zich zorgen over werknemers in het Noord-Afrikaanse land. De Spaanse oliemaatschappij Repsol heeft donderdag met een vliegtuig 88 werknemers en 53 anderen naar Madrid gehaald. Siemens is bezig een vlucht voor ongeveer honderd werknemers te organiseren. Shell heeft dinsdag vijftig personeelsleden naar Nederland gehaald. Het bouwconcern BAM wil bijna tweehonderd niet-Libische personeelsleden evacueren.

Gerelateerde artikelen