ANP18 nov '11 17:45Aangepast op 18 nov '11 18:01

Europese beurzen blijven in mineur

AMSTERDAM (ANP) - De Europese beurzen zijn vrijdag met verlies gesloten. Beleggers bleven voorzichtig met het oog op de voortdurende schuldencrisis. Op de obligatiemarkten namen de spanningen enigszins af, vermoedelijk vooral dankzij steunaankopen door de Europese Centrale Bank (ECB).

In Amsterdam sloot de AEX-index 0,8 procent lager op 288,01 punten. Daarmee eindigde de hoofdgraadmeter van het Damrak ruim 4 procent lager dan de voorgaande week. De MidKap sloot eveneens met een dagverlies van 0,8 procent, op 438,57 punten. In Frankfurt en Londen gingen de graadmeters 0,9 en 1,1 procent achteruit. Parijs hield het verlies beperkt tot 0,4 procent.

De rente op Italiaanse 10-jarige obligaties nam vrijdag verder afstand van de kritieke grens van 7 procent en ook de Spaanse 10-jarige rente nam af. Handelaren stelden dat de Europese Centrale Bank (ECB) opnieuw steunaankopen deed om de rente te drukken.

Volledig operationeel

Hoewel steeds meer marktvorsers erop rekenen dat de ECB uiteindelijk een grotere rol zal gaan spelen bij de bestrijding van de crisis, hield ECB-president Mario Draghi vrijdag opnieuw de boot af. Hij benadrukte dat het Europese noodfonds EFSF zo snel mogelijk volledig operationeel moet worden, zodat het de ondersteunende rol van de ECB op de obligatiemarkten kan overnemen.

In de AEX was luchtvaartcombinatie Air France-KLM de grootste stijger met een winst van 3,4 procent. Bodemonderzoeker Fugro volgde met een plus van 1,1 procent na het verhogen van de winstverwachting voor 2011. Navigatiebedrijf TomTom was de grootste daler met een verlies van 5,5 procent.

Boskalis

Boskalis zakte 1,3 procent. De baggeraar zag de omzet in het derde kwartaal licht stijgen ten opzichte van de eerste 2 kwartalen van het jaar. Ook handhaafde het bedrijf de winstverwachting voor 2011.

In de MidKap waren de bouwbedrijven BAM en Heijmans de grootste dalers met verliezen van circa 4 procent. Producent van bakkerijproducten CSM was de grootste klimmer met een plus van 2,5 procent.

De euro was vrijdagmiddag met 1,3520 dollar evenveel waard als donderdag bij het slot van de Europese beurshandel. De prijs van Amerikaanse olie zakte 0,7 procent tot 98,10 dollar per vat, terwijl Brentolie met 108,30 dollar per vat een fractie duurder was dan donderdag.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen