ANP26 mei '11 12:08

'TNT Express geen overnamedoelwit'

AMSTERDAM (AFN) - TNT Express ziet zichzelf niet als een overnamedoelwit. Dat zei bestuursvoorzitter Marie-Christine Lombard donderdag kort nadat de nieuwe onafhankelijke beursnotering van het bedrijf een feit was. Het aandeel stond kort voor het middaguur 8,5 procent boven de referentieprijs op euro. ,,We zijn goed begonnen'', zei Lombard daarover.

,,We zien onszelf als een onafhankelijk bedrijf. We concentreren ons nu als management volledig op Express, om het zelfstandig te laten groeien.'' Ze wilde geen commentaar geven op eventuele gesprekken met bedrijven als UPS en Fedex, de belangrijkste concurrenten voor TNT Express.

Lombard is tevreden over de uitgangspositie voor het bedrijf. ,,We hebben een uniek netwerk. We zijn de nummer één in het vervoer van pakketjes tussen China en Europa.''

Uniek

Ook noemde de topvrouw de strategie in China en Brazilië uniek omdat ze het enige bedrijf zijn dat zowel internationaal als ook op lokaal niveau in deze markten opereert. ,,We zien dit als groeimarkten. Multinationals hebben bezorging van pakketten daar nodig. Het zijn complexe markten, waarvoor een goede langetermijnvisie en focus nodig zijn, maar we zijn optimistisch.''

Ondanks de problemen waarmee het bedrijf de afgelopen maanden in Brazilië kampte door de te snelle integratie van twee overgenomen familiebedrijven, is de topvrouw optimistisch over de kansen daar. Door de problemen kwam het bedrijfsresultaat in het eerste kwartaal van dit jaar 22 miljoen euro lager uit dan een jaar eerder.

Te ambitieus

,,We hebben de complexiteit van de markt onderschat. Het land bestaat uit allemaal verschillende staten met eigen regels. We waren al twintig jaar actief in Brazilië, maar niet op een lokaal niveau. Ook hebben we te ambitieuze doelen gesteld'', aldus Lombard.

De Braziliaanse markt blijft volgens Lombard een interessante markt. ,,Het bruto binnenlands product groeit zo'n 4 procent per jaar en de Expressmarkt groeit er twee tot tweeëneenhalf keer zo snel.'' De topvrouw zei te verwachten dat dat groeitempo de komende tijd aan zal houden. Eerder zei het bedrijf al dat de activiteiten in Brazilië volgend jaar weer winst moeten gaan maken.

Doorberekenen

TNT berekent stijgingen in de olieprijs door aan klanten. Die nemen daardoor vaker genoegen met een minder snelle bezorging om kosten te besparen. ,,Het is belangrijk voor onze klanten dat de olieprijs stabiel is, want dan kunnen ze de olieprijs in hun begroting meenemen en dan kunnen ze de kosten gemakkelijker aan hun klanten doorberekenen.''

De topvrouw zei dat er veel volatiliteit is op de markt 'Europa-China'. ,,Dit komt omdat er veel hightech-producten worden vervoerd en dat is echt een 'stop and go'-markt.'' TNT Express heeft hier volgens Lombard echter niet veel last van, omdat het bedrijf gediversificeerd is.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen