ANP12 dec '11 13:55

'Saab vraagt zelf om bankroet'

ANP Xtra
ANP Xtra

STOCKHOLM (AFN) - Saab-topman Victor Muller vraagt mogelijk maandag nog het faillissement van het noodlijdende Zweedse automerk aan. Dat meldde de Zweedse zakenkrant Dagens Industri.

,,De leiding van Saab overweegt zelf om het faillissement te vragen. ,,Het verbaast me niets als de rechtbank maandag het verzoek al binnenkrijgt'', aldus een bron tegen de krant.

Woordvoerders van de vier Zweedse vakbonden van Saabpersoneel zeggen niets te hebben gehoord of meldden dat het om stemmingmakerij gaat. Een vertegenwoordiger van het hoger kader bij Saab meldde aan Zweedse media dat de Saableiding afgelopen weekeinde nog volop in onderhandeling was over het vinden van een oplossing voor het autobedrijf.

Alternatieve oplossing

Saab-topman Victor Muller heeft zelf altijd gezegd dat hij nooit om het bankroet van Saab zal vragen, omdat ,,er altijd een alternatieve oplossing is''. Muller was maandagmiddag niet bereikbaar voor commentaar.

Donderdag en vrijdag bekijkt de Zweedse rechter of het reorganisatieproces wordt afgebroken, iets waar Saabcurator Guy Lofalk om heeft gevraagd. Als de reorganisatie inderdaad wordt gestopt, is de weg voor vakbonden en schuldeisers vrij om Saab bankroet te laten verklaren. Saab staat voor zeker 150 miljoen euro in het krijt bij partnerbedrijven en is zijn 4300 medewerkers nog 11 miljoen euro aan loon over november verschuldigd.

Gerelateerde artikelen