ANP29 mei '11 10:52Aangepast op 29 mei '11 15:57

Leger Jemen in tegenaanval tegen extremisten

SANAA (ANP) - Het leger van Jemen is zondag in het zuiden van het land in de tegenaanval gegaan. Zegslieden van de strijdkrachten meldden dat ,,een schoonmaakoperatie is begonnen''. De hoofdstad van de kustprovincie Abyan, Zinjibar, werd vrijdag overrompeld door circa tweehonderd gewapende strijders. Het gaat mogelijk om jihadisten die sympathie koesteren voor al-Qaeda.

Bij de tegenaanval zouden zondag zeker vijf burgers zijn gedood, meldden artsen. Veel bewoners van Zinjibar zijn naar Aden gevlucht. Jihadisten maken de provincie Abyan vaker onveilig. Ze namen vrijdag overheidsgebouwen in Zinjibar in maar de militaire basis ten zuidoosten van de stad is niet in handen van de aanvallers gevallen.

Tegenstanders van de Jemenitische president Ali Abdullah Salah verdenken hem ervan de jihadisten te hebben opgetrommeld om steun voor zijn wankelende, 33 jaar oude regime te werven. Saleh presenteert zich graag als de enige man die het land bijeen en uit handen van al-Qaeda kan houden.

Oorlog tegen terrorisme

In 2009 kondigden extremisten uit Saudi-Arabië en Jemen aan dat ze in het zuiden van Jemen onder een nieuwe naam opereerden, al-Qaeda op het Arabische Schiereiland (AQAP). De groep heeft de verantwoordelijkheid voor verscheidene aanslagen opgeëist. Het zou volgens sommige schattingen om niet meer dan driehonderd mensen gaan.

Hun activiteiten en dreigementen zijn een belangrijke reden voor aanzienlijke militaire steun van Washington aan Sanaa. Saleh, die eerder jihadisten verwelkomde en hen af en toe inzette tegen stammen of tegen het separatistische zuiden, heeft zich tien jaar terug in Washington aangemeld als bondgenoot in de oorlog tegen terrorisme.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen