ANP13 jun '11 02:04

Referendum Italië nadert drempel geldigheid

De Italiaanse president Giorgio Napolitano brengt zijn stem uit. EPA
De Italiaanse president Giorgio Napolitano brengt zijn stem uit. EPA

ROME (ANP) - Veel Italianen zijn zondag naar de stembus gegaan om hun mening te geven over de toekomst van kernenergie in Italië. Op de eerste dag van het tweedaagse referendum kwam 41 procent van de kiesgerechtigden opdagen. De volksraadpleging is geldig als 50 procent een stem uitbrengt.

De laatste keer dat de drempel gehaald werd, was in 1995. Destijds stemden de Italianen onder meer over een nieuwe kieswet en de afschaffing van de mediawet. Sindsdien werd het benodigde aantal stemmen niet meer gehaald.

De kans is groot dat de Italianen kernenergie afwijzen. Sinds de nucleaire crisis in Japan groeit de twijfel. Het verzoek om het referendum kreeg zonder moeite honderdduizenden handtekeningen.

Berlusconi

De Italianen mogen zich ook uitlaten over de privatisering van de drinkwatervoorzieningen en over de nieuwste wet die premier Berlusconi uit handen van justitie moet houden. De premier wordt onder meer beschuldigd van betaalde seks met de toen nog minderjarige Marokkaanse nachtclubdanseres Karima el-Mahroug, beter bekend onder haar artiestennaam Ruby.

De centrumrechtse regering van premier Silvio Berlusconi heeft zich tot op het laatste moment verzet tegen de volksstemming. De coalitie besloot vorig jaar kernenergie nieuw leven in te blazen. De opwekking ervan was stilgelegd na een referendum in 1987, een jaar na de Tsjernobylramp in de voormalige Sovjet-Unie.

Gerelateerde artikelen