ANP17 nov '11 07:45Aangepast op 17 nov '11 08:32

'Lagere opening Europese beurzen'

AMSTERDAM (AFN) - De Europese beurzen zullen donderdag lager openen. De graadmeters volgen daarmee de negatieve handelssessie in New York, waar kredietbeoordelaar Fitch waarschuwde dat de situatie voor de Amerikaanse banken mogelijk zal verslechteren indien de Europese schuldencrisis niet snel wordt opgelost.

Aan het bedrijvenfront opende Ahold in Amsterdam voorbeurs de boeken over het derde kwartaal. Het supermarktconcern heeft ondanks de moeilijke marktomstandigheden in het afgelopen kwartaal de winst en omzet sterker dan verwacht zien stijgen.

Ook bouwer BAM en dienstverlener aan de olie-industrie SBM Offshore brachten de resultaten naar buiten. BAM wist in de eerste 9 maanden van het jaar een verlies om te buigen in winst en SBM Offshore zag de orderportefeuille tot een recordniveau stijgen. Beide ondernemingen bevestigden ook de verwachtingen voor 2011.

Pharming

Biotechnologiebedrijf Pharming liet weten het nettoverlies over de eerste 9 maanden van het jaar flink te hebben teruggedrongen tot 13,3 miljoen euro. Het kleinere nettoverlies is vooral te danken aan lagere financieringskosten en het stopzetten van de DNage-activiteiten.

Bank en verzekeraar SNS Reaal kondigde aan de winstdoelstelling voor de middellange tot lange termijn los te laten vanwege de volatiele en uitdagende marktomstandigheden.

Verre Oosten

Ook Ctac kan bewegen. De automatiseerder kondigde woensdag nabeurs aan dat Jan-Willem Wienbelt per direct optstapt als financieel bestuurder. Reden is een verschil van inzicht over het te voeren beleid met de raad van commissarissen.

In het Verre Oosten wisten de belangrijkste beurzen zich donderdag overwegend te herstellen van eerdere koersverliezen. De Aziatische beleggers gingen na de recente koersdalingen weer voorzichtig op koopjesjacht. In Tokio eindigde de Nikkei 0,2 procent hoger.

New York

Beleggers in New York waren woensdag in mineurstemming. Ze maakten zich zorgen over een verdere verspreiding van de Europese schuldencrisis en de gevolgen voor de wereldeconomie. In het laatste handelsuur diepten de verliezen zich verder uit.

De Dow-Jonesindex sloot 1,6 procent lager op 11.905,59 punten. De breed samengestelde S&P 500 daalde 1,7 procent tot 1236,91 punten. Schermenbeurs Nasdaq zakte eveneens 1,7 procent tot 2639,61 punten.

Euro

Eerder op de dag sloten de belangrijkste Europese beurzen verdeeld na een schommelende sessie. De AEX-index in Amsterdam eindigde uiteindelijk 0,5 procent hoger op 294,47 punten. De MidKap-index zakte 0,1 procent naar 450,60 punten. Parijs won 0,5 procent. Londen en Frankfurt daalden 0,2 en 0,3 procent.

De euro was donderdag voor opening van de aandelenmarkten 1,3489 dollar waard, tegen 1,3500 dollar aan het eind van de Europese beurshandel woensdag. De prijs van Amerikaanse olie steeg 0,1 procent tot 102,56 dollar per vat en Brentolie zakte 0,2 procent tot 111,65 dollar per vat.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen