ANP6 nov '11 13:49

Bos: Europees noodfonds is te klein

DEN HAAG (ANP) - Oud-minister van Financiën Wouter Bos vindt het Europese noodfonds te klein. ,,Het noodfonds of de leencapaciteit of hoe je het dan ook organiseert, is nu te klein'', zei de voormalig politicus zondag in het tv-programma Buitenhof.

Hij stelt dat er ,,heel zichtbaar een vangnet moet worden gespannen voor als Italië in de problemen komt''. ,,Dat is er nu niet'', aldus Bos, die zijn standpunt omschreef als kritiek op het akkoord dat eind oktober door Europese leiders werd gesloten.

Volgens Bos, die inmiddels bij adviesbureau KPMG werkt, is het nieuws dat naar buiten komt over de schuldencrisis ,,het topje van de ijsberg''. Uit zijn eigen ervaring als minister weet hij dat er achter de schermen nog veel meer speelt. ,,Het is buitengewoon lastig''.

De PvdA'er stelde verder dat het op het moment niet eens meer uitmaakt welke oplossing er komt, als er maar helderheid wordt verschaft. Dat zou de twijfels op de financiële markten kunnen wegnemen. Bos denkt dat de euro het op de lange termijn wel gaat redden, welke landen deel blijven uitmaken van de eurozone is volgens hem een grotere onzekerheid.

Gerelateerde artikelen