ANP21 sep '11 14:04Aangepast op 21 sep '11 14:23

OESO: Steun aan boeren moet om

PARIJS (AFN) - De tijd is rijp om de steun van de overheid aan boeren te herzien. Dat schrijft de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) in een woensdag gepubliceerd rapport.

De budgetten van de overheden worden krapper en de boeren krijgen nu hoge prijzen voor hun oogsten. Regeringen moeten niet langer de inkomens van de boeren steunen en het beleid meer richten op een goede voedselvoorziening in de toekomst. Tot dusver draagt de steun weinig bij aan verbetering van de productiviteit en duurzaamheid, aldus het rapport.

De boeren in de OESO-landen ontvingen vorig jaar gemiddeld 18 procent van hun inkomsten van de overheid. In de Europese Unie was dat 22 procent, maar in de Verenigde Staten was dat 9 procent. In Nieuw-Zeeland en Australië bleef het beneden 3 procent, terwijl Japan (49 procent) en Noorwegen (60 procent) hoog scoren.

Tot dusver leidt de steun tot verstoring van de productie en de handel. Het landbouwbeleid moet meer worden gericht op onderzoek en vernieuwing van productie, vindt de OESO.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen