ANP24 sep '11 21:19

'Twijfels over eurobestuur snel wegnemen'

ANP
ANP

WASHINGTON (AFN) - De eurolanden moeten in de komende weken aan de markten duidelijk maken hoe ze het bestuur van de eurozone willen verbeteren. Dat stelde minister van Financiën Jan Kees de Jager zaterdag na afloop van de najaarsvergadering van het Internationaal Monetair Fonds (IMF).

,,De markten willen weten hoe een monetaire unie van 17 landen, met 17 verschillende parlementen, kan overleven zonder mechanisme om het juiste beleid af te dwingen'', zei De Jager. ,,Dat leek een vraag voor de lange termijn, maar er moet op korte termijn een antwoord op komen.'' De Europese top die medio oktober wordt gehouden is volgens De Jager waarschijnlijk het beste moment om het onderwerp te bespreken.

De eurolanden beloofden bij de IMF-top alles te doen om de schuldencrisis te bestrijden. Daarnaast gaven de rijke landen volgens De Jager duidelijk aan dat ze ook bij een verdere achteruitgang van de economie vasthouden aan hun bezuinigingsprogramma's. ,,Overheidsschulden zijn in potentie veel gevaarlijker dan een beetje minder economische groei. Voor een oplossing van de crisis is het noodzakelijk om geloofwaardige bezuinigingen te implementeren, niet op middellange termijn maar nu.''


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen