ANP13 dec '11 10:03Aangepast op 13 dec '11 11:01

Verhagen waarschuwt voor zwaar 2012

ANP
ANP

DEN HAAG (AFN) - Maatregelen en hervormingen zijn nodig die niet alleen geld opleveren maar die ook perspectief bieden om beter uit deze economische zware tijd te komen.

Dat stelde minister Maxime Verhagen (Economische Zaken) dinsdag in een reactie op de nieuwste economische vooruitzichten van het Centraal Planbureau (CPB). 2012 wordt een zwaar jaar, waarschuwde Verhagen. ,,We zullen allemaal iets van de verslechterende economie gaan merken.''

Verhagen wees erop dat het begrotingstekort volgend jaar oploopt tot 4,1 procent en de werkloosheid stijgt tot 475.000 mensen. ,,Met deze vooruitzichten is de noodzaak van versterking van de economie groter dan ooit. Dat is de beste manier om mensen aan het werk te houden.''

Financiële markten

Het CPB kwam dinsdag met cijfers die aangaven dat er dit jaar in het derde en vierde kwartaal sprake is van krimp van de economie, en dat dat ook het geval is begin 2012. Eerder werd nog gerekend op een bescheiden groei in 2012. Verhagen wijt de verslechterende vooruitzichten aan de onrust op de financiële markten en afnemend vertrouwen bij consumenten en bedrijven.

Volgens de bewindsman was al eerder duidelijk dat de onzekerheid in Europa vat zou krijgen op de Nederlandse economie. ,,Het signaal is helder, we moeten het vertrouwen herstellen in de Europese economie.'' Hij wil daarom dat de afspraken in Europa zo snel mogelijk worden uitgewerkt en uitgevoerd.

Gerelateerde artikelen