ANP24 mei '11 15:51

Mubarak aangeklaagd om doden betogers

CAÏRO (ANP) - Justitie in Egypte heeft aanklachten geformuleerd tegen oud-president Hosni Mubarak en zijn zoons Gamal en Alaa, zo is dinsdag bekendgemaakt. Zij worden verdacht van betrokkenheid bij het bloedige geweld tegen demonstranten die eerder dit jaar met succes betoogden tegen Mubaraks regime. Daarbij vielen zeker achthonderd doden.

Mubarak en zijn zoons werden medio april gearresteerd. Zij worden niet alleen verdacht van het aanzetten tot geweld tegen betogers, maar ook van onder meer machtsmisbruik en zelfverrijking. De oud-president wordt vastgehouden in een ziekenhuis in Sharm el-Sheikh omdat hij met hartklachten zou kampen. Zijn zoons zitten in een militaire gevangenis in Caïro.

Mubarak ruimde op 11 februari na bijna dertig jaar het veld. Aan zijn vertrek waren weken van massale straatprotesten tegen de jarenlange onderdrukking, corruptie, armoede en werkloosheid voorafgegaan. Vooral de politie trad daarbij een aantal keren keihard op met dodelijke afloop.

Sinds Mubaraks vertrek leidt een raad van hoge militairen Egypte. Zij moeten de weg bereiden voor vrije verkiezingen. Ook staan de militaire machthebbers onder grote druk van het volk om op te treden tegen misdrijven die Mubarak en zijn entourage zouden hebben begaan.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen