ANP12 dec '11 07:52Aangepast op 12 dec '11 08:34

'Lagere opening Europese beurzen'

AMSTERDAM (ANP) - De Europese beurzen zullen maandag lager openen. Beleggers blijven voorzichtig door een waarschuwing van kredietbeoordelaar Moody's. Naast de schuldencrisis zullen beleggers deze week ook letten op de kwartaalcijfers uit het Amerikaanse bedrijfsleven.

Moody's waarschuwde maandag dat de staatsobligaties van EU-landen onder druk blijven staan door een gebrek aan doorslaggevende maatregelen om de schuldencrisis te bezweren. Volgens de kredietbeoordelaar biedt het akkoord van de EU-top van vorige week weinig nieuwe maatregelen en blijven de risico's voor de cohesie van de eurozone toenemen.

Als de omstandigheden op de geldmarkten binnen afzienbare tijd niet stabiliseren, kunnen de ratings van alle EU-landen worden herzien, aldus Moody's.

Stap in de goede richting

Het akkoord dat de EU-landen vrijdag bereikten om begrotingsdiscipline af te dwingen was een stap in de goede richting, maar geen gehele oplossing voor de schuldencrisis. Dat zei directeur Olivier Blanchard van het Internationaal Monetair Fonds zondag tijdens een bijeenkomst in Tel Aviv.

De EU-landen, met uitzondering van Groot-Brittannië, kwamen overeen om automatische sancties in te voeren voor begrotingszondaars.

Risicomijdend

De Europese Bankenautoriteit (EBA) waarschuwde echter dat banken een nieuwe kredietcrisis kunnen veroorzaken als ze te risicomijdend zijn. Banken kiezen er al maanden voor om hun geld bij de Europese Centrale Bank te stallen. Ze zijn bang dat ze het moeilijk of niet terugkrijgen als ze het aan branchegenoten uitlenen.

Aan het bedrijvenfront liet biotechnologiebedrijf Pharming maandag weten een Amerikaans patent te hebben gekregen op het gebruik van zijn product Ruconest/Rhucin.

Verre Oosten

In het Verre Oosten gingen de belangrijkste beurzen maandag omhoog. In Tokio sloot de Nikkei 1,4 procent hoger. De Japanse beurs trok zich op aan de koerswinsten die vrijdag werden geboekt in New York en Europa na de begrotingsovereenkomst van de EU-landen.

De beurzen op Wall Street boekten vrijdag flinke winsten na de uitkomsten van de EU-top. Ook werd de stemming gesteund door een sterk meevallend cijfer over het Amerikaanse consumentenvertrouwen. De Dow-Jonesindex sloot 1,6 procent hoger op 12.184,26 punten. De S&P 500 steeg 1,7 procent en technologiebeurs Nasdaq klom 1,9 procent.

Europese beurzen

De Europese beurzen eindigden eerder op de dag ook hoger. De AEX-index in Amsterdam sloot 1,6 procent hoger op 304,58 punten. De MidKap-index steeg 1,1 procent tot 460,25 punten. De beurzen in Parijs en Frankfurt wonnen 2,5 en 1,9 procent. Londen bleef iets achter met een winst van 0,8 procent.

De euro was maandag voor de opening van de effectenbeurzen 1,3311 dollar waard, tegen 1,3375 dollar aan het eind van de Europese beurshandel vrijdag.

Gerelateerde artikelen