ANP4 mei '11 13:32Aangepast op 4 mei '11 15:04

Dj Tiësto vrijgepleit van plagiaat

BREDA (ANP) - Dj Tiësto (Tijs Verwest) uit Breda maakt met zijn nummer Elements of Life uit 2007 geen inbreuk op het auteursrecht van dj Michiel de Jong. De rechtbank in Breda heeft dat woensdag geoordeeld in een zaak die de Limburgse dj had aangespannen tegen zijn wereldberoemde collega.

Tiësto krijgt geen schadevergoeding, omdat niet is aangetoond is dat zijn reputatie is aangetast door de ongefundeerde beschuldigingen, bepaalde de rechter bovendien.

Michiel de Jong zegt dat hij in 2003 een demo van zijn nummer Swiwal heeft gestuurd naar de platenmaatschappij van Tiësto. De melodielijn uit dit nummer zou door Tiësto zijn gebruikt in Elements of Life.

Händel

De rechter concludeert dat het tonenschema van acht maten ook voorkomt in een klassiek muziekstuk van de Engelse componist van Duitse afkomst Georg Friedrich Händel uit het begin van de achttiende eeuw. Dat werk hoort tot het publieke domein en is niet beschermd.

Advocaat Yehudi Moszkowicz van Michiel de Jong meent dat de rechter met de conclusie dat het werk van zijn cliënt niet beschermd is, niet is toegekomen aan een inhoudelijk oordeel. Hij ziet veel kansen voor een hoger beroep maar daarover is nog geen definitieve beslissing genomen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen