ANP21 sep '11 13:27Aangepast op 21 sep '11 14:09

Saab krijgt bescherming tegen schuldeisers

ANP
ANP

STOCKHOLM (AFN) - De Zweedse autofabrikant Saab krijgt bescherming tegen zijn schuldeisers. Dat heeft een Zweedse rechtbank woensdag besloten. De faillissementsaanvragen, ingediend door een aantal vakbonden, zijn door dit besluit van tafel.

Volgens topman Victor Muller van Saab-eigenaar Swedish Automobile geldt de bescherming in eerste instantie voor 3 maanden, maar is een verlenging mogelijk.

Muller verwelkomde het besluit. ,,Het betekent dat Saab als levensvatbaar wordt beschouwd en dat het bedrijf de kans heeft om te overleven.'' Ook kan Saab nu overgaan tot het uitbetalen van de salarissen. Dat zal ,,snel'' gebeuren, aldus Muller.

Productie

Saab heeft nu de tijd om zonder druk van schuldeisers de boel op de rit te krijgen, terwijl er nog altijd gewacht wordt op 245 miljoen euro van twee Chinese investeerders. Saab moet de salarissen over augustus nog betalen en heeft nog een schuld van 150 miljoen euro aan toeleveranciers.

De productie bij Saab ligt al sinds april stil. Volgens Muller zijn het hervatten van de productie en de ontvangst van het geld uit China nu de belangrijkste punten voor het bedrijf.

Tijdelijke liquiditeitsproblemen

Vanwege de problemen bij Saab besloten de vakbonden IF Metall, Unionen en Ledarna het faillissement van het bedrijf aan te vragen. Unionen en Ledarna deden dat op 12 september, IF Metall op 20 september. Saab liet dinsdag weten het oneens te zijn met de stap van de bonden. De autofabrikant ontkende bankroet te zijn en sprak van tijdelijke liquiditeitsproblemen.

Beleggers reageerden woensdag verheugd op het nieuws uit Zweden. Rond 14.00 uur stond het aandeel Swedish Automobile 31,5 procent hoger op 1,17 euro.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen