ANP24 feb '11 12:03

Aegon onderuit op negatieve beurs

AMSTERDAM (ANP) - Verzekeraar Aegon was donderdagochtend de grootste verliezer van de AEX-index nadat het bedrijf had aangekondigd een aandelenemissie te doen. De stemming op de beurs werd verder gedomineerd door zorgen over de spanningen in het olierijke Midden-Oosten en de oplopende olieprijs.

Kort voor het middaguur stond de AEX-index 0,4 procent lager op 363,84 punten. De MidKap-index voor het middensegment daalde 1,1 procent tot 627,52 punten. De grote Europese beurzen van Parijs, Londen en Frankfurt noteerden 0,3 tot 1,2 procent lager.

Aegon gaat voor bijna 1 miljard euro nieuwe aandelen uitgeven. De opbrengst van de emissie wordt aangewend voor de aflossing van de nog openstaande staatssteun. Analisten stelden dat de emissie groter was dan verwacht. Op de beurs daalde het aandeel Aegon 4,9 procent.

Spyker

Automaker Spyker kondigde aan zijn sportwagentak te verkopen aan de Russische investeerder Antonov. Het bedrijf gaat zich volledig richten op de Zweedse autobouwer Saab die Spyker vorig jaar overnam van het Amerikaanse General Motors. De koers van Spyker schoot aanvankelijk meer dan 12 procent omhoog, maar zakte in de loop van de ochtend terug tot een plus van 4,1 procent.

De prijs van een vat ruwe Amerikaanse brak donderdag door de grens van 100 dollar. Sinds vrijdag, voor het uitbreken van de onrust in Libië is de olieprijs ruim 17 procent opgelopen. Libië heeft de grootste bewezen oliereserves van Afrika.

Energieprijzen

Onder marktvorsers leeft de angst dat de duurdere olie zal leiden tot hogere energieprijzen. Dit heeft een negatieve invloed op het huishoudboekje van consumenten en de marges van bedrijven, wat weer een negatief effect op de economie zou kunnen hebben.

De aandelen van de grote Europese oliebedrijven profiteerden van de olieprijsstijging. Het Britse BP, het Brits-Nederlandse Shell en het Franse Total stegen 0,4 tot 2,3 procent.

RoodMicrotec

De toeleverancier aan de chipindustrie RoodMicrotec steeg 1,6 procent. Het bedrijf boog afgelopen jaar een verlies om in winst. Voedingsmiddelenproducent Wessanen zakte 2,2 procent. Het bedrijf leed een verlies in 2010 waar marktkenners rekenden op een kleine winst.

De euro was 1,3785 dollar waard. Bij het slot van de Europese handel op woensdag stond de Europese munt op 1,3770 dollar.

Gerelateerde artikelen