ANP4 nov '11 07:45

'AEX begint met kleine winst'

AMSTERDAM (AFN) - De Amsterdamse beurs zal vrijdag met een kleine winst beginnen. Ook de andere Europese beurzen zullen licht hoger openen. Beleggers zullen opnieuw hun blik gericht houden op Griekenland. Daarnaast wordt uitgekeken naar het belangrijke Amerikaanse banenrapport.

,,De AEX zal 0,5 tot 1 punt hoger openen. De markten zijn ervan overtuigd dat het Griekse referendum van de baan is. De Griekse coalitie zal daarbij naar verwachting akkoord gaan met de opgelegde bezuinigingsmaatregelen in ruil voor nieuwe verkiezingen. Daarnaast wil de G20 de slagkracht uitbreiden van het IMF. Verder zal de handel in het teken staan van het banenrapport uit de VS'', aldus handelaar Rob Koenders van Harmony Vermogensbeheerder.

Het is zeer de vraag of George Papandreou na vrijdag nog premier is van Griekenland. Vrijdagavond stelt de regering in het parlement in Athene de vertrouwensvraag, na een uiterst roerige politieke week. Als Papandreou de stemming verliest, moeten er binnen 30 dagen verkiezingen plaatsvinden in Griekenland.

Aangeschoten wild

Papandreou geldt als aangeschoten wild sinds zijn pleidooi voor een referendum over het noodhulppakket van de EU en IMF. Donderdag zag Papandreou alsnog af van zijn plan.

Tijdens de bijeenkomst in het Franse Cannes zijn de leiders van de G20 het erover eens geworden dat de financiële slagkracht van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) moet worden vergoot. Het is dan beter in staat te helpen de Europese schuldencrisis te bezweren.

Eurocommercial Properties

In Amsterdam zal vastgoedfonds Eurocommercial Properties vrijdag de boeken openen over het afgelopen kwartaal. Vastgoedinvesteerders Corio en VastNed Retail maakten donderdag nabeurs al de resultaten bekend. Beide bedrijven bevestigden daarbij de verwachtingen voor 2011.

In het Verre Oosten lieten de belangrijkste beurzen vrijdag flinke winsten zien. Beleggers reageerden positief op de verrassende renteverlaging in Europa en de intrekking van het Griekse referendumplan. In Tokio, waar beleggers donderdag een vrije dag hadden, sloot de Nikkei de week af met een winst van 1,9 procent.

New York

De beurzen in New York liepen donderdag stevig op. Het koersverloop werd vooral bepaald door nieuws uit en rond Griekenland. De Dow-Jonesindex sloot 1,8 procent hoger op 12.044,47 punten. De S&P 500-index klom 1,9 procent tot 1261,15 punten en technologiebeurs Nasdaq steeg 2,2 procent tot 2697,97 punten.

Eerder op de dag sloten de Europese beurzen na een zeer onstuimige handelssessie ook met stevige winsten. De AEX-index sloot 2,1 procent hoger op 304,50 punten. De MidKap-index ging 1,6 procent vooruit tot 474,17 punten. In Frankfurt, Londen en Parijs bedroegen de winsten 1,1 tot 2,8 procent.

De euro was vrijdag voorbeurs 1,3816 dollar waard, tegen 1,3750 dollar aan het eind van de Europese beurshandel donderdag.

Gerelateerde artikelen