ANP8 mrt '11 16:58Aangepast op 8 mrt '11 17:26

LVNL sluit zich aan bij Europees consortium

AMSTERDAM (AFN) - Luchtverkeersleiding Nederland (LVNL) heeft zich aangesloten bij een Europees samenwerkingsverband voor de ontwikkeling van een nieuw luchtverkeersleidingssysteem. Dat heeft LVNL dinsdag bekendgemaakt.

Het nieuwe systeem moet in 2016 een deel van het huidige systeem vervangen dat in gebruik is bij LVNL op luchthaven Schiphol. LVNL heeft zich daarom gevoegd bij het bestaande consortium van de Duitse luchtverkeersleidingsorganisatie DFS, de Britse NATS en de Spaanse AENA. Het consortium heeft het Spaanse bedrijf Indra opdracht gegeven voor de ontwikkeling en levering van het nieuwe systeem iTEC.

Het gezamenlijk bouwen van een systeem dat in verschillende Europese landen wordt gebruikt, is een belangrijke stap in de ontwikkeling van één Europees luchtruim. ,,Met het nieuwe gezamenlijke systeem kunnen we onze dienstverlening verbeteren door kortere routes en meer capaciteit te bieden'', zei LVNL-bestuursvoorzitter Paul Riemens.

Nederland en vijf andere Europese landen tekenden in december nog een akkoord over de indeling van luchtruim dat het mogelijk maakt dat vliegtuigen minder omwegen moeten maken. Het ging naast Nederland om België, Luxemburg, Duitsland, Frankrijk en Zwitserland. De zes landen hebben afspraken gemaakt waardoor in een gebied van 1,7 miljoen vierkante kilometer veel efficiënter gevlogen kan worden.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen