ANP31 okt '11 15:53Aangepast op 31 okt '11 16:45

Beurzen verliezen terrein

AMSTERDAM (AFN) - De Europese beurzen moesten maandagmiddag terrein prijsgeven. Na de euforie over het Europese crisisakkoord en de koerswinst in oktober deden beleggers een stapje terug en wachtten ze op de details en de uitvoering van de crisisplannen.

De AEX-index in Amsterdam stond een uur voor het slot van de handel 1,1 procent lager op 309,64 punten. De MidKap-index daalde 1,7 procent tot 488,11 punten. De beurzen in Parijs, Frankfurt en Londen verloren tussen 1,8 en 2,6 procent. In New York noteerden de beurzen tot 1,4 procent lager.

Door aanhoudende zorgen over de Europese schuldencrisis liepen de renteniveaus op Italiaanse en Spaanse staatsleningen opnieuw op. Daarnaast namen op de geldmarkten ook de zorgen over België toe. Dat land moest maandag bij een obligatieveiling hogere rentes bieden.

Duitse detailhandelsverkopen

Behalve door winstnemingen werd de stemming in Europa gedrukt door tegenvallende Duitse detailhandelsverkopen, die in september een minder sterke toename lieten zien dan verwacht.

Ook bleek dat de werkloosheid in de eurozone in september is opgelopen tot 10,2 procent van de beroepsbevolking, van 10,1 procent in augustus. De inflatie in de eurozone bleef in oktober onveranderd op 3 procent, terwijl was gehoopt op een lichte afname.

Bankaandelen

De daling op de beurzen werd aangevoerd door de bankaandelen. De drie grootste Franse banken verloren tussen 8 en 9 procent. In Londen wist Barclays het verlies enigszins te beperken tot 2,4 procent. De Britse bank liet weten in het derde kwartaal meer winst te hebben geboekt doordat het concern minder opzij hoefde te zetten voor slechte leningen.

In de AEX was luchtvaartcombinatie Air France-KLM een van de grootste dalers met een verlies van 5,8 procent na een adviesverlaging van Société Générale. Bank en verzekeraar ING noteerde een min van 6 procent.

Grootste stijger

TNT Express was de grootste stijger onder de hoofdfondsen met een plus van 4,8 procent. Volgens analisten voldeden de kwartaalcijfers van de pakketbezorger aan de verwachtingen. Het bedrijf liet daarnaast weten naar nieuwe kostenbesparingen te zoeken.

MidKap-fonds Aalberts Industries daalde 2,1 procent. De industrieel toeleverancier kondigde aan dat oprichter en naamgever Jan Aalberts in april volgend jaar opstapt als bestuursvoorzitter. Jan Aalberts richtte het bedrijf in 1975 op en deed in de bijna 4 jaar volgende decennia tientallen overnames.

De euro was 1,3955 dollar waard tegen 1,4165 dollar aan het eind van de Europese beurshandel vrijdag. De prijs van Amerikaanse olie daalde 1 procent tot 92,41 dollar per vat en Brentolie werd 0,6 procent goedkoper.

Gerelateerde artikelen