ANP18 nov '11 14:01Aangepast op 18 nov '11 15:37

'Fiscus speurt steeds vaker internationaal'

ROTTERDAM (AFN) - De Belastingdienst speurt steeds vaker naar geld over de grens. Dat stelde het accountants- en adviesbureau Ernst & Young vrijdag naar aanleiding van onderzoek onder 541 bedrijven en vertegenwoordigers van onder meer overheidsorganen uit 18 landen, waaronder Nederland.

Driekwart van de ondernemingen zegt dat ze vaker en agressiever door de fiscus worden gecontroleerd in verband met internationale transacties. Krap 80 procent van de ondervraagde belastingfunctionarissen laat weten de komende jaren meer te gaan letten op ,,fiscale risico's" in verband met internationale constructies.

,,Particulieren en bedrijven worden steeds meer geacht transparant en coöperatief te zijn tegenover de fiscus", legt Arjo van Eijsden van Ernst & Young uit. ,,Waar dat eerst nog op vrijwillige basis gebeurde, wordt dit meer en meer een verplichting voor alle bedrijven." Volgens het onderzoek maken met vooral de grootste ondernemingen zich zorgen over de snelle veranderingen in de belastingwetgeving wereldwijd.

Extra inkomsten

Volgens Ernst & Young kunnen de verschillende belastingdiensten de extra inkomsten goed gebruiken. ,,Zeker gelet op de huidige crisis en bezuinigingen die worden doorgevoerd", vervolgt Van Eijsden. ,,Het is logisch dat overheden op deze manier op meer inkomsten hopen."

Bedrijven die niet willen meewerken aan de verscherpte controles of in de ogen van de Belastingdienst niet aan de fiscale verplichtingen voldoen, kunnen volgens Van Eijsden steeds vaker rekenen op forse sancties. ,,Daarbij eist de fiscus ook in de toekomst steeds meer inzicht in de boekhouding", zegt hij. ,,Die trend is ook in Nederland merkbaar." Volgens hem is van een vermindering van de controles en internationale samenwerking voorlopig nog geen sprake.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen