ANP5 dec '11 09:18

'Centrale banken willen eurolanden helpen'

FRANKFURT (AFN) - De 17 centrale banken van de eurozone willen een bedrag van honderden miljarden euro's beschikbaar stellen aan het Internationaal Monetair Fonds (IMF). Die moet het geld gebruiken om de schuldproblemen van de zuidelijke eurolanden te verlichten, zo berichtte de Duitse krant Die Welt.

Het Amerikaanse stelsel van centrale banken Federal Reserve en mogelijk nog andere centrale banken zouden ook bereid zijn financieel aan het plan bij te dragen, zo weet de krant. Volgens bronnen binnen de centrale banken maakt het opzetten van het nieuw reddingsfonds deel uit van de plannen die de Franse president Nicolas Sarkozy en de Duitse bondskanselier Angela Merkel maandag bespreken.

Het plan komt erop neer dat centrale banken via het IMF indirect de staatsschuld van eurolanden gaan financieren. Duitsland is tot nu toe echter altijd mordicus tegen enige vorm van monetaire financiering van de staatsschuld geweest. Het is daarom maar zeer de vraag of het plan kans van slagen heeft, tekent Die Welt aan.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen