ANP9 mrt '11 13:13

TKH actief op overnamepad

HAAKSBERGEN (AFN) - Technologieconcern TKH Group blijft actief op overnamepad. ,,We willen één tot drie overnames per jaar doen en hebben altijd een lijst met 20-25 bedrijven die interessant zijn voor overname'', vertelde topman Alexander van der Lof woensdag tijdens een persconferentie naar aanleiding van de jaarcijfers over 2010.

TKH wil vooral op het gebied van beveiligingssystemen groeien. Ook wil het de geografische positie verstevigen.

In 2012 wil het bedrijf 20 procent van de omzet halen uit beveiligingssystemen. Het afgelopen jaar lag dat percentage rond de 10 procent. De komende twee jaar moet er zo'n 85 miljoen euro aan omzet bijkomen voor dit segment, aldus Van der Lof. ,,We verwachten nu dat we daar zelfs iets boven gaan zitten'', zei de topman. ,,De helft van deze groei willen we autonoom realiseren, de andere helft door middel van acquisities.''

Distributiemogelijkheden

In het buitenland zoekt TKH naar overnameprooien met een goede marktpositie en een beperkte technologie-component. ,,We willen onze distributiemogelijkheden vergroten. De technologie-ontwikkeling willen we zo veel mogelijk in Nederland concentreren'', zei Van der Lof. Het bedrijf zet in op het ontplooien van ondernemerschap in kleine teams, dicht bij elkaar voor de nodige kruisbestuiving.

De financiële ruimte voor overnames is volgens TKH verder toegenomen tot een bandbreedte van 100 tot 150 miljoen euro. ,,We zoeken hierbij niet de grenzen op van onze convenanten''. aldus Van der Lof. Vorig jaar mislukten overnamegesprekken met het Nederlandse Nedap, omdat het bedrijf zelfstandig wil blijven. ,,Als de wil ontbreekt, kunnen we onze middelen momenteel beter ergens anders op inzetten'', zei Van der Lof hier woensdag over.

Glasvezelmarkt

Wel nam het bedrijf eind vorig jaar het Amerikaanse Optelecom-NKF over. In de zomer van 2010 nam het de producent van beveiligings- en zorgsystemen Alphatronics over.

De groei van de wereldwijde glasvezelmarkt, waar ongeveer 7 procent van de omzet van TKH vandaan komt, viel vorig jaar tegen. De groei kwam uit op 1 procent. Dit kwam mede door de strenge winter in het eerste kwartaal van 2010. Hoewel de markt moeilijk is in te schatten, aangezien er sterke schommelingen zijn, gaat Van der Lof voor 2011 uit van een groei van 10 à 15 procent.

Investeringen verdubbelen

In 2011 wil TKH de investeringen in glasvezel verdubbelen. ,,Je moet in deze markt op tijd inspelen op toekomstige groei, want je hebt zo'n twee jaar nodig om de capaciteit aan te passen.'' Dat het snel kan gaan in dit segment illustreert de groei van de Chinese glasvezelmarkt in 2009. Deze bedroeg volgens Van der Lof 90 procent. TKH haalt de glasvezelomzet voornamelijk uit Europa en Azië.

De sterkste groei kwam voor TKH in 2010 uit het segment 'manufacturing systemen', dat onder meer systemen voor de productie van autobanden maakt. ,,Ons marktaandeel in de uitbestedingsmarkt groeide hier vorig jaar van 40-45 procent naar 60 procent'', zei Van der Lof.

TKH denkt hier in 2011 nog verder te kunnen groeien, vooral door bedrijven binnen te halen die de systemen nog in eigen huis maken. ,,Ongeveer 70 procent van de bedrijven maakt deze systemen nog zelf'', aldus Van der Lof.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen