ANP27 mei '11 10:21Aangepast op 27 mei '11 11:14

'Ticketprijzen vliegen alle kanten op'

DEN HAAG (AFN) - Prijzen voor vliegtickets variëren continu. Wie de meeste kans wil maken op een goedkoop ticket, kan nog altijd het best vroeg boeken.

Ook kan een ticket op de website van de luchtvaartmaatschappij zelf goedkoper zijn dan via een reisbureau of boekingssite. Dat stelt de Consumentenbond na onderzoek naar de prijzen van vliegtickets, dat wordt gepubliceerd in de gids van juni.

Volgens de bond ontstaan er onder andere prijsverschillen doordat aanbieders van tickets zelf ook toeslagen op de prijs doen zoals reserveringskosten of een 'customer service fee'. Dat komt doordat luchtvaartmaatschappijen geen vergoeding meer aan de tussenpersonen geven. Een vlucht in combinatie met een hotel kan juist weer goedkoper zijn.

Verschillende prijsklassen

De prijsverschillen beginnen al bij de maatschappijen die proberen aan elke vlucht zo veel mogelijk geld te verdienen. De maatschappijen delen de vluchten van tevoren virtueel in in verschillende prijsklassen, alhoewel de stoelen identiek zijn, aldus de Consumentenbond. ,,Maar ze worden tegen verschillende prijzen verkocht.''

Dat doen de maatschappijen op basis van gegevens uit het verleden over hoe snel de vlucht doorgaans vol zit op een bepaald tijdstip en specifieke bestemming. Daarbij treden de wetten van vraag en aanbod in werking. De maatschappijen kijken daarbij ook naar elkaars prijzen en passen die van henzelf daar zo nodig op aan, weet de bond.

Instapkaart

En de ticketvoorwaarden zijn van invloed op de prijs: hoe meer flexibiliteit qua wijziging of annuleren, hoe hoger de prijs.

Verder rept de Consumentenbond van 'opmerkelijke en onredelijke' bepalingen in de voorwaarden van vliegtickets. Zo kunnen maatschappijen vertrektijden wijzigen of de vlucht schrappen. ,,Je krijgt dan hoogstens de ticketprijs terug.'' Een maatschappij als Ryanair vraagt 40 euro voor het printen van de instapkaart als mensen die thuis niet hebben geprint.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen