ANP7 dec '11 15:31

NXP sluit twee fabrieken in Nijmegen

ANP
ANP

EINDHOVEN (ANP) - Chipfabrikant NXP sluit eind 2013 twee fabrieken in Nijmegen. Daarbij gaan ongeveer 300 banen verloren. Dat heeft een woordvoerder van het technologiebedrijf woensdag gezegd.

NXP had vorig jaar al aangekondigd dat het van de verouderde en onrendabele fabrieken af wilde. Pogingen om de productie uit te besteden naar China, mislukten echter. Nu is besloten de productie over te hevelen naar een grotere en modernere fabriek in Nijmegen en naar een productiefaciliteit in Hamburg. Dat leidt daar overigens niet tot meer werkgelegenheid.

Bij de voormalige chipdivisie van Philips, die in 2006 zelfstandig verder ging, verdwenen de laatste drie jaar al vele duizenden banen. Op het hoofdkantoor in Eindhoven en in de fabrieken in Nijmegen werken nu in totaal ruim 3000 mensen. Dat waren er begin 2007 nog meer dan twee keer zo veel. Ook buiten Nederland gingen duizenden arbeidsplaatsen verloren.

FNV Bondgenoten zet vraagtekens bij de economische noodzaak van de jongste reorganisatie. De vakorganisatie wil daarover snel met het bedrijf van gedachten wisselen. Voor de mensen die hun baan verliezen, geldt het sociaal plan dat bij de vorige ontslagronde in 2009 met de bonden werd afgesproken. Ook komt er geld voor scholing zodat zij makkelijker ander werk vinden.

Gerelateerde artikelen